Je zou het niet zeggen maar venkel is familie van de wortel. Dat het een wat chique familielid lijkt komt natuurlijk door de prachtige vorm en kleur. Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof. Dat het een wat erg aanwezig familielid lijkt komt ook door de anijsachtige smaak. Daar voor verantwoordelijk is de stof trans anethole. Aan de ene kant een sterke smaak, aan de andere kant wel een smaak die ook bij grote concentraties plezierig blijft. Anethole is wel 13 keer zoeter dan suiker, en komt ook voor in anijszaad en steranijs. Maar zoals vaker bij familieleden heeft ook venkel een andere kant. Dat het niet alleen maar zoet smaakt is omdat het ook de citrusachtige stof limoneen bevat. Deze stof zit vooral in de frisgroene sprietjes, dus gooi deze niet weg maar snipper ze eens over een gerecht. Ook de grote uitsteeksels en wat hardere bladen hoeven niet weggegooid. Met wat bouillon kun je er een smakelijk licht soepje van trekken. En als extra verrassing heeft de venkel ook bruikbare zaadjes. Deze smaken wat warmer door de stof myristicine, en schijnen schimmelwerende kwaliteit te bezitten. Ook de pollen zou je kunnen oogsten en over je eten strooien voor een frisse toets. Een bruikbare plant, die venkel.
Doordat er al een hintje citrus in de smaak van venkel zit combineert deze prima met sinaasappel in een salade. Lekker erbij zijn gebakken vis of gebakken uiringen, en rijst met honing-mosterd saus. Als toetje sinaasappelpudding, omdat er toch al sinaasappels nodig waren voor de salade.
Venkelsalade
2 knollen venkel
2 sinaasappels
1 handje van een pittige blad- of spruitgroente zoals rucola, tuinkers, shizo, mosterdkool, alfalfa
zwarte olijven optioneel, grana padano optioneel
dressing:
3 el citroensap
6 el olijfolie
zout en peper
Maak eerst de dressing.
Dan venkel ontdoen van uitsteeksels en schutbladeren (niet weggooien!), in heel dunne reepjes raspen met een groentenrasp. Dikkere repen zijn te stug om op te kauwen. Eventueel blancheren. Meng de venkel met de dressing.
Sinaasappel van schil ontdoen door de schil er af te snijden. Partjes kun je dan verder uit het wit snijden. Halveer ze als je ze te groot vindt, en meng ze door de venkel.
Was de rucola (of andere pittige groente) en schep die door het venkel-sinaasppelmensel. Eventueel in ringen gesneden zwarte olijf erdoor en wat geraspte grana padano er over.
Variatie: rucola vervangen door dungesneden zoete ui, wat walnoten roosteren in de koekenpan en door de salade doen.
De salade is zowel koud als lauwwarm lekker, warm hem voor dat laatste even door in een koekenpan.
Honing-mosterdsaus
2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
2 koppen melk
2 eetlepels grove mosterd (of franse als je van wat scherper houdt)
1 eetlepel honing
Maak een lichte roux van boter, bloem en melk: Boter in de pan laten smelten, bloem er snel door roeren, melk erbij doen, goed roeren met de garde tegen klontering.
Voeg mosterd en honig toe als de roux glad is. Goed blijven roeren en de saus aan de kook laten komen om te binden.
Sinaasappelpudding
1 flinke theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
3 eetlepel smaizena
2 koppen sinaasappelsap (of andere citrusvruchten) (2 koppen = 6 sinaasappels)
snufje zout
1 eetlepel boter
Doe citroenrasp met suiker, maizena, sap en snufje zout in een steelpan.
Roer tot de maizena is opgelost.
Breng aan de kook, blijf roeren totdat het sap dik is geworden (na een paar minuten). Laat een minuutje doorkoken.
Haal de pan van het vuur en roer de boter er door. Een scheutje van een ander soort sap erdoor roeren (perzik, abrikoos, maracuja) is lekker, maar niet noodzakelijk.
Verdeel het sinaasappelmengsel over sapglazen of coupes en laat het 2 uur opstijven in de koelkast. Evt serveren met slagroom (of dot turkse yoghurt), stukje kletskop oid.
Je kunt de sinaasappelpudding is ook serveren als laagje op een kletskop.
Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto's is ook werkelijk opgegeten.