Komende woensdag wordt op de Nederlandse publieke omroep (NPO 2) de filmdocumentaire Jesus-town, USA uitgezonden. Boven de begeleidende tekst in de papieren televisiegids is de kop Nep-Jezus geplaatst. Het is een lichtvoetige documentaire over de verwarring die ontstaat in de zeer vrome gemeenschap in de Amerikaanse Bible Belt als de jaarlijkse opvoering van het passiespel wordt bedreigd.
De man die al tientallen jaren als Jezus aan het kruis werd gehangen (met touwen vastgebonden) is met pensioen. De nieuwe beoogde hoofdrolspeler stelt zichzelf de existentiële vraag of hij als zelfverklaard boeddhist de rol van Jezus wel mag vervullen, aldus de tekst in de televisiegids.
In de documentaire zegt Zack, de nieuwe Jezus, met een geheim te worstelen. Moet hij nu wel of niet uit de kast komen met het risico dat de kruisdood hem bespaard blijft.
Voor veel mensen is de Boeddha een soort Jezus, de Verlosser, en niet de dokter die een methode heeft bedacht om niet van het pad af te raken. Of op het pad te komen, als ze in het geestelijke ravijn dreigen te storten. Wat dat betreft zou Zack het opstapje wel kunnen wagen, als hij zo zou redeneren. Boeddha als verlosser, met een aarde die beeft, de dag wordt nacht op HET moment. Een zelfverklaard boeddhist waardig.
De historische Boeddha is de Einstein van de verlichting. Na veel ploeteren en prakkiseren kwam hij tot een oplossing om het lijden aan te kunnen en zo de boel rustig te houden. De Boeddha is binnen het boeddhisme uniek, er zijn geen berichten bekend dat het verhaal van zijn bestaan en leer is geleend uit eerdere historische verhalen of gebeurtenissen. Zoals bij het verhaal over Jezus wel het geval schijnt te zijn. Sommige kerkvorsers beweren dat zijn geboorte, leven en dood een kopie zijn van een Egyptische sage, tienduizend jaar eerder.
Wat opvalt in de televisiegids is dat Zack een zelfverklaard boeddhist wordt genoemd. Zijn niet alle boeddhisten zelfverklaard, ligt er geen vrije keuze aan hun beslissing ten grondslag? Niemand wordt geboren als boeddhist, ook de Boeddha niet. Ook de leraren niet aan wie tegenwoordig buitengewone eigenschappen wordt toegeschreven. Ze worden betiteld als heilig, volgelingen zijn broeders en zusters. En ze worden bij ziekte en narigheid koste wat kost in leven gehouden, want zij zijn de organisatie waarin veel mensen leven en geloven. Voor hen geen kruisdood.