Van maandag 6 t/m vrijdag 10 januari 2025 dagelijks om 19.55 uur bij de Boeddhistische Blik-KRO-NCRV op NPO 2: Boeddha in de Polder. Na drie succesvolle seizoenen presenteert Joris Linssen weer een tv-serie vol hoop en inspiratie met bijzondere gasten, zoals stand-up filosoof Laura van Dolron, voormalig Dolly Dot Angéla Kramers, zeilmeisje Laura Dekker en liefdesgoeroe Jan Geurtz.
Het blijven uitdagende tijden, die vragen om veerkracht en nieuwe inzichten. Conflicten over de hele wereld, pubers die geen vertrouwen in de toekomst hebben, relaties die het niet redden, vervuiling van de aarde. Het zijn onderwerpen waar je van wakker kunt liggen. Veel mensen voelen zich machteloos en krijgen klachten als depressies en burn-outs, symptoomziektes van deze tijd.
Toch zijn er juist nu veel inspirerende mensen die eeuwenoude wijsheden inzetten om weerbaar te worden voor deze uitdagende tijd. In het vierde seizoen van Boeddha in de Polder krijgt Joris Linssen antwoord op urgente vragen zoals: Hoe houd je een relatie goed? Wat leren we aan de nieuwe generatie? Hoe ga je om met oorlog en conflict? Wat kunnen we van dieren leren? En wat zijn de karakteristieke eigenschappen van een leider van de toekomst? De presentator ervaart zelf hoe spiritualiteit en zingeving krachtige hulpmiddelen kunnen zijn. Daarvoor is het niet nodig stil op een kussen te zitten, maar kun je ook in beweging komen, zingen, dansen of soms zelf het zwembad of de geitenstal in.
6 jan: DE NIEUWE GENERATIE
In Noorwegen ontmoet Joris zeilmeisje Laura Dekker, die met een boot vol tieners de wereld rondzeilt. “De oceaan heeft me de extreme voldoening geleerd die je kunt krijgen door je door moeilijke tijden heen te vechten.” Laura zet haar eigen ervaring in om een nieuwe generatie te leren wat echt belangrijk is. Yogadocent, bewustzijns- en ademcoach Kristel Olthoff organiseert weekenden waarbij jongeren even weg zijn uit hun drukke dagelijks leven. Joris beleeft samen met de jongeren wat de kracht van de natuur voor je kan doen. Bij ‘geluksprofessor’ Merijn Ruis volgt Joris lessen in geluk.
7 jan: CONFLICT & VREDE
Bij een mannencirkel in de Ardennen leert Joris van Ton van der Kroon waarom mannen oorlog voeren. De Israëlische zangeres Yael Deckelbaum probeert via haar liedjes mensen dichterbij elkaar te brengen. Joris bezoekt haar concert en heeft met haar een aangrijpend gesprek over de conflicten in de wereld en de persoonlijke worstelingen van Yael. Samen met Meera, een Palestijnse muzikant, wil ze met haar muziek mensen weer laten voelen dat er geen verdeeldheid is, alleen maar heelheid.
8 jan: RELATIES
Stand-up filosoof, zinvinder en voorganger Laura van Dolron geeft samen met haar man Mark 24-uurs retreats voor koppels om ze te helpen de liefde voor elkaar terug te vinden. In het theater vertelt ze schaamteloos en taboedoorbrekend over de scheiding van haar ex, waarbij Mark op het podium zit. Bij relatietherapeuten Toña Wong Chung en Marcelino Smith volgt Joris drie stellen die in therapie gaan en van liefdesgoeroe Jan Geurtz krijgt hij tips voor een goede relatie.
9 jan: NIEUWE LEIDERS
In deze aflevering praat Joris onder anderen met schrijver en coach Sander Tideman, vriend en financieel strategisch adviseur van de Dalai Lama, en met trainer en coach Fares Boustanji van Rebird. Zijn grootste passie is om mensen te motiveren en inspireren met wat hij geleerd heeft van zijn werk met vogels. Joris staat bij hem oog in oog met een roofvogel om de leider in zichzelf te ontdekken.
10 jan: DIEREN
Voormalig Dolly Dot Angéla Kramers leert Joris hoe dolfijnen je kunnen helen: “Als je dolfijnen ziet communiceren trilt dat door in je lijf.” Bij paardentherapeute Daphne Koenders maakt Joris zijn eigen familieopstelling met de paarden en bij Irene Bakker ervaart hij de helende werking van dieren tijdens geitenyoga.
Van advocaat en boerin tot zangeres en financieel adviseur, je hoeft je baan niet op te geven om spiritueel te zijn. Zingeving is in allerlei vormen te vinden in de Nederlandse polder, waar de tuinkabouter inmiddels is vervangen door het Boeddhabeeld. In tuinen en huiskamers vraagt Joris wat het beeld voor mensen betekent, wat opnieuw zorgt voor mooie spontane ontmoetingen en intieme inkijkjes.