Boeddhisme in Venray signaleerde ik voor het eerst in een zijstraatje van de wijk Jeruzalem. Daar zag ik een groot betonnen boeddhabeeld voor een oud rijtjeshuis. De Boeddha was dik en glimlachte. Ik schatte het gewicht van het beeld op minstens 200 kilo.
Een kennis in de buitenwijk Antoniusveld had tot voor kort een enig boeddhabeeldje boven haar voordeur staan. Met haar voerde ik een boeiend gesprek over de manier waarop ze in het dagelijks leven invulling geeft aan haar boeddhisme. Ik ben vergeten wat ze zei. Ik weet trouwens ook niet meer heel goed wat ik allemaal beweerde.
We hadden het voornamelijk over voormalige GGZ-cliënten zoals ik en veel van haar kennissen die zelfstandig leven en leuk doen tegen elkaar. Misschien zijn dat betere boeddhisten dan de vrouw uit de buitenwijk en ik. Mogelijk hebben ze geen boeddhabeeld in huis.
Serieuze, om niet te zeggen echte boeddhisten, zijn in Venray cursusgewijs ook te vinden. Er is een Mindfullnesscentrum, geëxploiteerd door twee dames die zich in een persoonlijk blog scharen achter het formele boeddhisme. De Dharma, de Sangha, enzovoorts. Recht in de leer, kortom.
Henk Barendregt, als emeritus-hoogleraar wiskunde en algoritmes verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaf een lezing aan het eerdergenoemde Mindfullnesscentrum Venray. Daarover liet hij zich interviewen door een boeddhistische tekstschrijfster met weinig kritische distantie.
Henk mediteerde, zegt hij, in 1972 in Silicon Valley met Steve Jobs die op de professor een introverte, stille indruk maakte.
Barendregt heeft een vriend die meditatielessen geeft aan kinderen. Dat vindt hij mooi. De kinderen moeten tegen betaling net doen alsof ze een roerloze kikker zijn. Daar worden ze volgens de Nijmeegse hoogleraar rustig van.
Eén van de kinderen was zo een gevorderd boeddhistje geworden. Volgens de computergeleerde had het kind thuis tegen zijn ontploffende moeder gezegd: “Mamma, je hebt boosheid in je.”
Het Tibetaanse boeddhisme in Venray wordt vertegenwoordigd door Toet. Ze woont in Italië. Een lama van Aziatische komaf biedt Toet en andere volgelingen daar onderdak in zijn campus. Toet is op Facebook bereikbaar. Ook zij geeft lezingen in Nederland.
Tenslotte is er een goed gevulde Venrayse webwinkel met producten in de sfeer van etherische oliën en sjamanistische trommels. Bezoek aan huis van de verkopers wordt niet op prijs gesteld. Bestelde producten worden door het stel de volgende dag met plezier thuis bezorgd, maar alleen in de regio Venray.
Tenslotte, in andere buitenwijken van Venray dan Antoniusveld zie ik opvallend vaak smaakvolle boeddhabeelden in goed verzorgde voortuintjes, bijvoorbeeld in Landweer. Varianten op de klassieke zentuin ontwaarde ik daar ook, net als in Veltum. Denk aan beton en grind en siergras uit het tuincentrum, maar de verwijzingen naar de bekende zentuinen van Kyoto zijn evident.
In de buitengebieden van Venray zag ik voor en bij huizen ornamenten, beeldjes van dieren en gebakken tegels die ik niet thuis kan brengen. Ze zeggen denk ik wel iets over de vrijgevochten mentaliteit van veel inwoners, ook in hun religieuze en spirituele beleving.
Sommige van die beeldjes passeer ik met enige huiver. De betekenis begrijp ik niet, de intenties en mentaliteit van hun eigenaren herken ik als herstelde bipolair en alcoholist met een GGZ-verleden maar al te goed