In het kleine oostelijke Bhutaanse dorpje Drametse wordt twee keer per jaar de Drametse Ngacham gemaskerde dans opgevoerd ter ere van Padmasambhava, een 8e-eeuwse boeddhistische meester. Het bruisende festival wordt georganiseerd door de Ogyen Tegchok Namdroel Choeling en boeit het publiek al eeuwenlang met zijn krachtige energie, ingewikkelde symboliek en diepgaande spirituele betekenis.
‘Drametse Ngacham’ betekent heel toepasselijk ‘maskerdans van de trommels uit Drametse’. Een vakkundig ensemble van muzikanten zorgt voor een melodieus slagwerk op de trommels, dat de hartslag met de dans verbindt, terwijl dansers, getooid in uitgebreide kostuums en ingewikkelde maskers die verschillende godheden voorstellen, op het ritmische drummen meebewegen.
De maskers, zorgvuldig vervaardigd uit hout en beschilderd met levendige kleuren, spelen een centrale rol in Drametse Ngacham. Elk masker vertegenwoordigt een specifieke godheid, die de danser doordrenkt met de essentie van dat goddelijke wezen en een gevoel van spirituele transformatie creëert. De emotionele dans gaat terug tot de 17e eeuw als een manier om zegeningen over de gemeenschap af te roepen. De dans is door de eeuwen heen geëvolueerd, waarbij elementen uit verschillende regionale tradities in de dans zijn opgenomen en de dans een hoeksteen van de Bhutanese culturele identiteit is geworden.
Men gelooft dat de dans de kracht heeft om boze geesten te verdrijven, genezing te bevorderen en zegeningen te schenken aan degenen die er getuige van zijn. Terwijl de dansers draaien en springen, belichamen hun bewegingen de transformatieve kracht van de boeddhistische leer, die ons herinnert aan de vergankelijkheid van wereldse zorgen en het uiteindelijke pad naar verlichting.
De dans gebruikt het tempo van de dans en de trommels om zichzelf in twee verschillende secties te verdelen. De eerste sectie vertegenwoordigt vredelievende godheden door middel van langzame, gracieuze bewegingen, terwijl de tweede sectie wraakzuchtige godheden belichaamt door middel van krachtige en geanimeerde bewegingen.
Drametse Ngacham is een levend bewijs van het culturele erfgoed van Bhutan en werd erkend op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO, een erkenning van zijn diepgaande betekenis, niet alleen voor Bhutan maar voor de hele wereld. De dans herinnert aan de onderlinge verbondenheid van alle wezens en het vermogen om verschillende culturen te verbinden tot een idee van gedeelde menselijkheid, eenheid en vrede.