Letter to San Zaw Htway
IDFA 2021 Frontlight – wereldpremière
Letter to San Zaw Htway is een korte participatieve documentaire van Petr Lom en Corinne Egeraat. In de nasleep van de militaire coup in Myanmar op 1 februari 2021 nodigden de filmmakers de naasten van de overleden Birmese kunstenaar en activist San Zaw Htway uit om hun ervaringen en gedachtes in brieven aan hem te schrijven. Deze film is samengesteld uit hun woorden.
De brute militaire staatsgreep van 1 februari 2021 vernietigde in één klap de fragiele democratische overgang in Myanmar die tien jaar eerder was ingezet. Duizenden mensen zijn sindsdien door de junta vermoord en gevangen gezet.
De anonieme schrijvers in deze film laten zich inspireren door San Zaw Htway, wiens leven veel te kort heeft geduurd. Ze zijn in hun brieven op zoek naar hoop en weerbaarheid in deze wrede tijd. De boeddhistische San Zaw Htway doorstond 13 jaar gevangenis met wijsheid, veerkracht en gratie.
Gefilmd door de Birmese cameraman Bo Thet Htun, die de overname door het leger volgde in de maanden na de staatsgreep, en door Petr Lom, die San Zaw Htway over een periode van vier jaar volgde met zijn camera.
De Boeddhistische Blik: Free As A Monk
Vanuit het Hollandse Drenthe strijdt de Tibetaanse monnik en beeldend kunstenaar Tashi Norbu al jaren voor politieke vrijheid in Tibet. In zijn woonplaats Emmen richtte hij het Museum voor Tibetaanse Hedendaagse Kunst op. Een unicum in de wereld, waar hij met onvermoeibare inzet Tibetaanse kunst en het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur tot zijn levenstaak heeft gemaakt. Vanwege dit werk wordt hij nu door de Chinese overheid als dissident beschouwd en kan hij nooit meer een voet op Tibetaanse of Chinese bodem zetten.
Als kunstenaar zet hij zich in voor zijn artistieke vrijheid en als boeddhistisch monnik voor spirituele vrijheid van alle levende wezens. Tashi is pas laat in zijn leven het pad van het boeddhistisch celibataire leven ingeslagen. In dit portret vertelt hij zijn levensverhaal. Hoe komt zijn vrijheidsdrang in zijn dagelijks leven tot uiting? We zien Tashi onvermoeibaar als een ‘urban monk’ aan het werk. Hij maakt een zandmandala op een spirituele beurs in Den Haag, hij begeleidt een livestream meditatie op het strand die online wereldwijd te volgen is. We zien hoe Tashi in zijn rode gewaad Tibetaanse symbolen en heilige teksten op armen en bovenlijven van Nederlandse mensen tatoeëert, mantra’s ten gehore brengt tijdens een muzikale lounge en bij wijze van ‘performance art’ de vliegende monniken schildert die hem bezielen. Hij is voortdurend aan het werk voor de verlichting van de wereld en voelt zich vrij als nooit tevoren.