De Dalai Lama is tot en met dinsdag in de hoofdstad Gangtok van de Indiase deelstaat Sikkim, om vanuit daar het nieuwe boeddhapark van Ravangla en een enorm Boeddhabeeld in het nabijgelegen Rabong in te wijden. Het enorme beeld heeft een hoogte van ruim veertig meter, heeft een coating van 3.5 kilo goud, dat afkomstig is van Bangkok en is de grootste metalen afbeelding van een zittende Boeddha in de wereld. Het park en het beeld vormen een onderdeel van het zogenoemde Shakyamuni-project.
Het beeld werd op die plek geplaatst in 2006, bij de viering van de 2550ste geboortedag van de Boeddha. En is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de lokale inwoners en de regering van Sikkim. In het beeld bevinden zich negen boeddhistische relikwieën, afkomstig uit negen landen. Ook zij vormen een onderdeel van het project.
Ravangla, waar het boeddhapark is gelegen, telt een grote Tibetaanse gemeenschap. Vanaf het moment dat het park is gesticht mocht het zich verheugen in de belangstelling van boeddhisten uit Zuidoost-Aziatische landen. Het project heeft een oppervlakte van 23 hectare, grond die geschonken is door het Rabongklooster.
Het Shakyamuni Project werd opgezet in 2006 met de bedoeling een impuls te geven aan religieus toerisme in Sikkim en de omliggende gebieden te ontwikkelen. De zeventiende Karmapa, Ogyen Trinlay, heeft het voornemen om in de toekomst ook Sikkim te bezoeken. De stad is een belangrijk knooppunt voor het Tibetaans boeddhisme en is omringd door een groot aantal kloosters. De grootste bevolkingsgroep zijn de Nepalezen. Daarnaast woont er een groot aantal Tibetanen, Marwaries, Bihari’s en Bengalen. De bevolking is overwegend hindoeïstisch en boeddhistisch.
In 1840 werd in Gangtok het boeddhistisch Encheyklooster gesticht. Vanaf dat moment werd de stad een pelgrimsoord. Het is het oudste, nog bestaande klooster van Gangtok en behoort tot de Nyingma-traditie. In 1945 werd de Do-drul Chorten gebouwd, een stupa omringd door 108 gebedsmolens.