De lama’s van de Tibetaans boeddhistische instituten Kagyu Yeunten Ling Gyamtso, in Hoei (Huy), Schoten en Brussel, de sanghaleden, familie en vrienden van de op 29 maart dit jaar overleden Frans Goetghebeur, mede-oprichter van deze boeddhistische instituten, zullen op zondag 15 april in Yeunten Ling het ritueel van Amithaba uitvoeren.
Daarmee wordt de diepe erkentelijkheid uitgesproken voor zijn bijdrage aan de bloei van de dharma in België. Frans –13 april 1948-29 maart 2018- was voorzitter van de Boeddhistische Unie België (BUB), voorzitter van de EBU, de Europese koepel van boeddhistische organisaties, vertaler en auteur.
Deelnemers kunnen bijdragen aan de tsok aanbieden- kaarsen, fruit, cakes en koekjes, bloemen, wierook, wijn en sappen, die in de tempel worden verzameld. Aan het einde van de ceremonie zullen deze offerandes worden verdeeld onder de deelnemers. De plechtigheid begint om half drie.
Amitābha of Amida is de boeddha van het oneindige licht van het Amida-boeddhisme dat ontstond in China, Vietnam, Korea en Japan. Dit is een van de grootste stromingen in het boeddhisme.
Een (in volledig vertrouwen) beroep doen op deze Boeddha, zorgt er volgens de overlevering voor dat je in het westelijke paradijs komt. Amitabha behoort tot de drie boeddhistisch heiligen uit het westelijke paradijs, samen met Mahasthamaprapta en Guanyin/Avalokitesvara. De drie heiligen worden vooral aanbeden om overleden geliefden van de hel te redden en ze toegang tot het westelijke paradijs te geven met hulp van de drie heiligen. Het aardse bestaan wordt als een overgangsfase naar dit schitterende hiernamaals beschouwd. Padmasambhava, een Indiase monnik in de achtste eeuw, bracht de Amitabha-verering naar Tibet en Nepal.
Het is ook een van de vijf dhyani-boeddha’s van het mahayana-boeddhisme. Hij heerst over het westelijk paradijs, een bewustzijnstoestand die Sukhavati wordt genoemd. Iedereen die de Boeddha erkent zal in Sukhavati herboren worden, zo is de zienswijze. Het is een verlosser die een hiernamaals belooft, door zijn naam aan te roepen vindt men verlossing. Men hoeft dan niet talloze reïncarnaties te doorlopen.