Uit ervaring weet ik hoe het bezoeken van boeddhistische centra kan leiden tot grof taalgebruik, angst en agressie. Op een zondag zat ik met een aantal andere studenten in de gompa. Een grote, dikke man, ons onbekend, zat te midden van ons. Dat kan en mag, iedereen was welkom. De leraar begon met de studie en binnen een paar minuten was het raak. De grote man onderbrak de leraar en begon zelfs beledigende taal uit te slaan. Hij keek ons dreigend aan, we werden bevreesd. De leraar bleef kalm, wij ook, de man zag er gespierd en sterk uit,  en probeerde de man tot rust te brengen. Dat had een averechts effect: hij explodeerde en verliet, daartoe uitgenodigd door de leraar, de gompa. We hebben hem nooit meer gezien.

Tijdens een andere bijeenkomst van een theravadaleraar was er ook een vreemde vogel in de zaal. Niet zo groot en dik en sterk, maar hij maakte tijdens de retraite en lezing vreemde geluiden. In een pauze zagen wij door de ramen de leraar en de man door het bos lopen. Een soort pechhulp.

Vreemde vogels in boeddhistische sangha’s zijn een normaal verschijnsel. Ze zoeken er iets om in leven te blijven wat ze elders niet hebben gevonden. Ze willen gehoord, gerespecteerd en gezien worden, zien het boeddhisme als een veilige schoot in een onveilige wereld. Een biechtstoel. Of als psychiater zonder pillen. De zoekers zoeken en vinden niet. Zoals de dikke sterke man en de man die vreemde geluiden maakte. Er zijn er duizenden van, kijk maar om je heen in de gompa’s en zendo’s. Het maakt niet uit. Op de wc van een vriendin hing een spiegelposter van Pandora uit 1974 met de tekst: Ooit een normaal mens ontmoet? En beviel het?

Deze week werd het idee geboren. Het BD gaat vreemde vogels een biechtstoel aanbieden. Niet fysiek, maar per telefoon. Verwarden en vreemde vogels kunnen in sessies van maximaal tien minuten hun verhaal en verwachtingen kwijt. Ze mogen zeggen wat ze willen, zonder anderen lastig te vallen. Een spraak gestuurde computer- die momenteel wordt geladen met duizenden antwoorden, hoort de verwarden en vreemde vogels aan en geeft ze zo nodig advies. De biechtmogelijkheid is er vanaf 19 mei 2018. Het wordt een mooie dag.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie.

 

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2017 – de honderdentweeennegentigste dag – de biecht

  1. Willem schreef:

    Moedig voorwaarts?

Menu