Leden van de arbeidersklasse hebben de Troonrede verstoord. Het zit zo. Chef had zich voorgenomen om hier en nu op deze plaats verslag te doen van de spirituele inhoud van de door koning Willem Alexander uitgesproken Troonrede. Omdat Chef niet uitgenodigd was voor de bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag, had hij zijn schapenleren stoel- sorry, een schapenleren stoel klaar gezet voor het tv-toestel in de Kloosterbunker. Op het tafeltje naast de stoel een oranje tompouce en een glas Oranjebitter om in de stemming te komen.
Hij zag de koetsen vanaf paleis Noordeinde vertrekken en de koning plaatsnemen in de enorme zetel in de Ridderzaal. De koning keek de aanwezigen aan en begon te spreken. Op hetzelfde moment begonnen buiten arbeiders als tuinlieden onderaan de Kloosterbunker met straalpijpen dood blad te blazen, zaagden ze bomen om en takken af. Chef zag alleen de lippen van Zijne Majesteit bewegen, kreeg niets mee van de inhoud van de rede. Het was verschrikkelijk.
Chef komt zelf uit een arbeidersmilieu maar zou op zo’n belangrijk moment nooit gaan bladblazen en bomen omhakken en de boel verstieren. Waarom zij wel? Chef is verdrietig maar roept wel drie keer hoera, hoera, hoera voor de koning. Want die kan er ook niets aan doen dat de arbeidersklasse zo degenereert.
BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen Chef corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren.