De afgelopen week was erg angstig voor Wopke. Al een paar keer was hij ’s nachts badend in het zweet wakker geworden, dromend dat hij voortaan was aangewezen op de voedselbank om in leven te blijven. Zijn politieke partij het CDA staat voor de komende verkiezingen zwaar op verlies in de peilingen, het kabinet is demissionair dus Wopke besloot -om werkloosheid en verlies van inkomen te voorkomen, het in Europa te zoeken als Europees commissaris klimaatzaken, de opvolger van Frans Timmermans die zijn hielen nog niet had gelicht of de EU stak de boeren weer een pluim in de reet.
Niet alleen de nachten waren angstig voor Wopke, ook de dagen in de afgelopen week toen hij werd gehoord door Europese politici over zijn denkbeelden en ideeën en vaardigheden omtrent de verbetering van het milieu. Immers, als minister in het Nederlandse kabinet en als leider van het CDA was hij gekant tegen de Europese uitstootdoelen en een schadefonds voor slachtoffers van klimaatverandering. Hij hoopte dat de EU zich dat niet zou herinneren, dat ze net als zijn baas de Haagsche Historicus een slecht geheugen zouden hebben in Brussel en Straatsburg.
Gelukkig voor hem en spijtig voor de gewone burger bleek het gras in de EU groener dan in Den Haag en werd hij na zogenaamde verhoren en enkele spijtbetuigingen -zijn neus werd niet langer toen hij die uitbracht, bij het CDA zijn ze een leugentje om een baan te krijgen of te behouden wel gewend, verkozen tot Europees Commissaris.
De voedselbank dreigt niet meer. Wopke gaat 30.000 euro per maand verdienen, inclusief toeslagen. Er zijn ongetwijfeld betere kandidaten maar die zitten niet in een verderfelijk systeem om elkaar baantjes toe te spelen.
Moge iedereen gezond en veilig zijn, met name jij.
Moedig voorwaarts!
Joop Ha Hoek zegt
test, test, systeem test
Joost zegt
Recht in de roos,Joop. En het zal ( lijkt het wel ) nooit veranderen.
Johan zegt
Hey stukje van Joop is misschien niet helemaal eerlijk. Joop kan niet weten dat Woppeke het voor het geld doet (of hij moet het Joop persoonlijk verteld hebben),
Voorheen werkte Woppeke in het bedrijfsleven.
Voor zijn ministerschap was Hoekstra partner bij organisatieadviesbureau McKinsey en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum. Eerder werkte hij voor Shell in Berlijn, Hamburg en Rotterdam. Bron wikipedia.
Woppeke kan in het bedrijfsleven een veelvoud verdienen van het salaris in brussel. Aldus mensen die in het bedrijfsleven werken.
Misschien is een reden waarom Woppeke in Brussel wil werken IJDELHEID, maar niet geld.
Zijn kameraad Mark heeft er alles aan gedaan om Woppeke het baantje in Brussel te bezorgen om Juffrouw Kaag een hak te zetten vanwege haar
achterbakse spelletjes na het vallen van het kabinet.
Poltiek lijkt vooral te draaien om ijdelheid en macht van welke partij dan ook. Dat geldr trouwens ook voor allerlei bewegingen die zogenaamd de mensheid willen redden.
Met allerlhande leugens en verdraaingen proberen ze mensen om de tuin te leiden om zelf macht te hebben.
kees moerbeek zegt
‘Poltiek lijkt vooral te draaien om ijdelheid en macht van welke partij dan ook. Dat geldr trouwens ook voor allerlei bewegingen die zogenaamd de mensheid willen redden. Met allerlhande leugens en verdraaingen proberen ze mensen om de tuin te leiden om zelf macht te hebben.’
Gelukkig zijn er mensen die boven dit alles staan, deze kuiperijen tot in detail doorzien en ons geheel ontbaatzuchtig waarschuwen, maar het is jammer dat Marten Toonder er niet is meer in levende lijve. Neen, de tragische figuur van de Zwarte Zwadderneel voldoet in dit geval niet en dit is geen grap.
‘Met allerlhande leugens en verdraaingen proberen ze mensen om de tuin te leiden om zelf macht te hebben,’ lijkt klare taal. Het is niet overbodig om te vragen wie die ‘ze’ dan toch wel zijn en de leugens die van verschillende aard en verdraaiingen zijn in de openbaarheid te brengen. Inmiddels zijn we in dit goede land in de situatie beland dat als het om de politiek in brede zin gaat, het ene deel van de ‘leugenaars’ het andere deel van de ‘leugenaars’ voor ‘leugenaar’ uitmaakt. In nettere bewoordingen dan. Het einde lijkt nog niet in zicht, terwijl er toch genoeg goed werk te doen is en dat was het de laatste twintig jaar ook al. Dit bewijzen de diverse parlementaire en andere andere onderzoeken van de laatste jaren.
Op deze manier komen we niet verder in dit oprecht mmoie land en oprecht mooie planeet, IJDELHEID van critici ook niet.
Johan zegt
Ik las vorige week een interessant opiniestuk in de volkskrant. Op de site van de volkskrant kunt u het hele stuk lezen en het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Dresden bekijken.
‘Hoe hoger opgeleid, hoe welvarender, hoe stedelijker en hoe linkser iemand is, des te minder accepteert hij mensen met een ander wereldbeeld.’ Aldus een recent onderzoek door de universiteit van Dresden onder ruim 20 duizend mensen in tien Europese landen.
Nederland was een van de onderzochte landen. Juist wie zich als links en progressief beschouwt, draagt het meest bij aan de toenemende polarisatie, schrijven de onderzoekers. Die conclusie doet pijn, zeker voor iemand die zichzelf links noemt en zowel stedelijk als hoogopgeleid is. Conservatieve mensen met lagere inkomens, in dorpen en met minder scholing, blijken heel wat genereuzer en toleranter.
De Duitse onderzoekers namen onze opvattingen over zeven grote onderwerpen onder de loep, van klimaatverandering en corona tot de oorlog in Oekraïne. De onderzoekers waren benieuwd hoe Europeanen over deze onderwerpen denken. En ze wilden weten hoe de ondervraagden oordelen over mensen met afwijkende meningen. Migratie en klimaatverandering blijken het vaakst tot polarisatie te leiden. En de aanhangers van linkse ‘groene’ en ‘ecologische’ politieke partijen polariseren het meest. ‘Liberalen’ en ‘christen-democraten’ doen dat het minst.
Linkse mensen denken nogal eens te werken voor het Goede. Met een hoofdletter. Ze willen opkomen voor wie zwak is of tot een minderheid behoort. Dat is prijzenswaardig. Maar wie zichzelf ervaart als moreel goed, ziet andersdenkenden al snel als vertegenwoordigers van het kwaad. En dat het kwaad weinig tolerantie verdient, ligt voor de hand. Links ziet zijn tegenstanders vaak niet meer als dragers van maatschappelijke of politieke ideeën. Het zijn mensen die samenvallen met hun inzichten. Ze hebben geen foute ideeën, het zijn foute mensen.
kees moerbeek zegt
Wat is links, Johan? Het ene ‘links’ is het andere niet. Je kunt natuurlijk alles van het uiterste van de Rode Khmer tot en met het uiterste van sociaal-democratische partijen en alles ertussen op een hoop gooien.
Je maakt de overstap van het Goede willen doen naar abracadabra jezelf als moreel goed ervaren. Je schrijft: ‘Maar wie zichzelf ervaart als moreel goed, ziet andersdenkenden al snel als vertegenwoordigers van het kwaad.’ Hopla daar is het witte konijn uit de hoge hoed.
Je hebt mijns inziens allerlei soorten gelovigen in deze wereld, godsdienstige maar ook politieke. Overtuigd van hun superieure gelijk en de superioriteit van hun God, hun Staat, hun Volk, hun huidskleur en hun Geboortegrond bijvoorbeeld kijken zij neer op andersdenkenden. Dit kan uitmonden in genocide en vervolging. Wonderlijk genoeg denken deze gelovigen dat zij Goed doen.
Je lijkt je zeer selectief te richten op wat je links met grote L noemt, maar wat dat links/Links is, blijft in nevelen gehuld. Daarmee doe je de lezers van BD tekort en ook jezelf.
Ik zou je willen wijzen op juist spreken (samma vacca) en dan meer bepaald ‘Onthouding van onzinnig gepraat (samphappalapa veramani).’
Johan zegt
Dit is geen onderzoek van mij, maar een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Dresden.
U reageert of ik het heb geschreven en komt met een warrig pleidooi.
U heeft blijkbaar het hele artikel en onderzoek niet (of goed) gelezen.
Dus dhr Moerbeek, wie de schoen past, trek hem aan.. U voelt zich blijkbaar aangesproken dus misschien gaat het artikel over mensen zoals u.
Joop Ha Hoek zegt
Alsjeblieft geen kwalificaties of verwijten in reacties.
kees moerbeek zegt
‘Ik las vorige week een interessant opiniestuk in de volkskrant.’ Dat heeft een reden, lijkt me. Toen ik op je stukje reageerde, schreef je: ‘U reageert of ik het heb geschreven en komt met een warrig pleidooi.’ Einde discussie en het verwijt dat ik wel links zou zijn.
Een ad hominemmetje.
Blijft hangen het motief voor je om naar het onderzoek te verwijzen. Er verschijnen wel meer artikelen over links/Links, daarmee bagatelliseer ik niks. Blijft hangen wat je zelf van het artikel vindt. Er valt m.i. wel het een en ander over op te merken.
Belletje trek, hard wegrennen en boos worden als de voordeur opengaat, nee toch? Dit moest me toch even van het hart.
Wulf zegt
Razend knap van Wopke om die beoordelings-cie precies de grammafoonplaat te laten horen die het wilde horen!