Al ben ik de kleinzoon van de bekende Rotterdamse dahliakweker Johannes Vink en het platteland als stedeling niet ontgroeid, ik zit nu toch met een serieus vraagstuk de ontwikkeling van de dahliaknol betreffende.
Het zit zo. Op het balkon van de Kloosterbunker staat een grote pot met voortreffelijke aarde waarin ik, net als in voorgaande jaren, een grote dahliaknol heb gezet die in de komende maanden zorgt voor een enorme bloemenzee van rode bladeren met een geel hart. De takken worden tegen de twee meter hoog.
Wat is nou het vraagstuk, ouwe reus? De knol rust op een even grote hoeveelheid aarde boven en onder haar. Ik neem aan dat er geen grote hoeveelheid licht van bovenaf door de aarde kruipt richting knol. Noch dat er van beneden licht te zien is. Voor de knol is er geen boven of beneden, het is donker. Toch steken over een week of twee groene jonge takken boven de aarde uit. Dat is nou mijn vraagstuk: hoe weet de knol nou dat zij haar takken die richting uit moet sturen?
Overigens zong het socialistische zangkoor bij het openen van de nieuwe dag om zeven uur ’s morgens op de VARA-radio ook ‘op naar het licht’. En in het boeddhisme zijn we op zoek naar verlichting. Maar nu eerst de knol.
Moedig voorwaarts!
Moge iedereen gelukkig zijn, met name jij.
Michelle Ockhuysen zegt
Wat is die toch mooi! Ikzelf heb ‘ m ook en houd van deze het meest,ook omdat hij veel insecten aantrekt.Prachtig! Heb er binnen nog 6 staan om later buiten in de volle grond te planten in onze volkstuin,plm.20.cm.hoog nu.O.a. ook deze soort.
Maar zo mooi als deze…..! Nee dus.
Succes, groeten Michelle Ockhuysen
Zal later als ze bloeien wel een foto sturen.
François la Poutré zegt
Kwestie van zwaartekracht, Joop. De steel groeit tegen de zwaartekracht in, de wortels groeien juist mee. De plant bereikt zodoende verlichting doordat hij wortelt in de duisternis. Of dat in het Boeddhisme ook zo werkt valt buiten mijn expertise.
Joost zegt
Het is warmte Joop ,ze kruipen naar de warmte en die komt van boven. Daarna de stelen en bladeren ,en die kruipen naar het licht. Ik heb ze ook ieder jaar ,het is inderdaad een prachtige plant in vele kleuren. En bovenal ook een goeie vlindertrekker.
Otto Spong zegt
Zwaartekracht