Ik ontvang soms mails waar boven staat: Beste of beste Joop. Ik kijk daar altijd met enige verwondering naar. Niet dat ik geen beste genoemd wil worden, maar van wie ben ik de beste? Binnen de kring van de mailschrijver, de mailschrijver zelf, wat is zijn of haar afweging om mij zo te noemen? Niemand noemt mij ooit bovenaan een brief of mail Agtelijke Joop of zoiets dergelijks. Terwijl ik niet uitsluit dat ze dat wel van mij vinden en ze me toch beste noemen.
Zelf zal ik iemand nooit kwalificeren als beste want je weet nooit wat de toekomst brengen zal. Ik hou er ook niet van om kwalificaties uit te delen. Begin meestal mijn geschrift met goedemorgen, middag- of avond, gevolgd door de naam van degene aan wie de mail gericht is. Dan laat ik het aan de ontvanger over om zich best genoemd te voelen.
Sommige mensen noemen mij Lieve Joop, dat doet heel erg aan een brievenrubriek van en voor lezers denken. Ook dat is een kwalificatie. Het mooiste is als ik liefste Joop genoemd word. Dan is er liefde in het spel. Soms verdwijnt de toevoeging ste en wordt het weer gewoon. Zo is alles vergankelijk.
Moedig voorwaarts!
Wouter ter Braake zegt
Beste Joop, je bent best lief, misschien wel de liefste, niet mijn liefste, maar misschien wel iemands anders liefste en of dat het beste is voor die lieve kan ik niet beoordelen. Maar wat je schrijft is vaak best wel lief.
Nou Joop, goedenavond
Bert Dorrestijn zegt
Beste Joop
Waarin ‘Beste’ inderdaad een kwalificatie is van ‘Joop’. Vertaal ik het echter in het engels dan zou er staan ‘ Dear Joop’ waarin ‘Dear’ ook een kwalificatie betreft van ‘Joop’. Maar dan één die van medemenselijke genegenheid getuigt. Zullen we het er maar op houden de inhoud van jouw stukjes gewoon aangenaam en menselijk op mij overkomen. Of zoals het nu in de politiek actueel is ‘ woorden doen ertoe ‘. Taal kan analytisch gebruikt worden. Het kan echter ook een façade zijn voor een achterliggend gevoel of emotie. Het kan ook zakelijk gebruikt worden. Het zegt meer over de schrijver dan over degeen die de woorden leest. Toch is communicatie een middel om de ‘ander’ te leren kennen en zo ook een middel om te ‘leren’ van de beleving of zienswijze van een ander. Wij zijn in onze woorden ook spiegels van elkaar. Of we het willen of niet.
Met vriendelijke groet,
Bert
Joop Ha Hoek zegt
Dank je wel voor de reactie, beste.
Bert zegt
Elke dag weer een nieuwe tekst bedenken, ik vind dat heel knap.
Gea zegt
Bovenstebeste Joop!
François La Poutre zegt
Ik zal voortaan “beste redacteur van het BD” schrijven. Daar ken ik er maar één van, dus is dat automatisch de beste (en de agtelijkste, maar dat staat zo onaardig). Volgens “De Dikke” betekent beste trouwens ook “zeer gewaardeerde”. Die kwalificatie is in ieder geval van toepassing. In opmars is de aanhef “Beste” zonder iets erachter. Daarmee blijf je echt met veel vragen zitten.