‘Je bent hier zeker wel geworteld, hè,’ zei iemand laatst tegen mij. Ik keek hem verbaasd aan. ‘De Bodhiboom heeft wortels, ik niet. Als je wortels hebt kan je je niet bewegen, dan ben je afhankelijk van je omgeving, zoals mijn Sanseveria’s die maar af moeten wachten of ze water en mest krijgen,’ antwoordde ik.

Hier is Nederland, begreep ik, en geworteld zijn is affiniteit hebben met je land. ‘Ik zal je eens wat vertellen. Toen ik geboren werd had ik niks gedaan voor dit land, en bij hun geboorte ook mijn ouders, grootouders, overgrootouders en over-overgrootouders niet. Toen ik het geboortekanaal verliet was ik Nederlander. Niet vanwege enige verdienste maar puur omdat ik op Nederlands grondgebied uit Nederlandse ouders geboren ben. Daaraan ontleen ik rechten, zoals een AOW, onderwijs, een paspoort, rechtsbescherming en kan ik de politiek in, als ik dat al zou willen. Het Nederlanderschap is mij in de schoot geworpen, al was ik nog zo’n grote uitvreter’, vervolgde ik.

Er zijn mensen die wel graag geworteld zouden willen zijn in Nederland. Vrouwen, mannen, kinderen. Maar ze hebben niet de vereiste papieren. Zijn hier niet geboren. Komen in gammele bootjes over zee naar Europa om daar te mogen leven. Ze verdrinken onderweg, wij vinden dat normaal. Vluchten is risicovol. Als Nederlander geboren worden niet, met een beetje geluk floep je in enkele uren dit koninkrijk in.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk