Het was gisteren al donker toen ik op de parkeerplaats van Appie de boodschappen in de auto wilde laden. Er kwam een man op mij af, bleef een paar meter bij me vandaan staan en vroeg: ‘Heeft u wat geld voor een dakloze?’ Zijn directe aanpak beviel me, niks geen aanbod om vals even mee te helpen de vrij zware krat te helpen tillen en dan de vraag te stellen. Nee, hij diende een verzoek in, had geld nodig op dat moment op die plaats.

Ik vroeg hem waarom hij dakloos was. Hij noemde het bekende rijtje: werkloos, partner opgestapt, ellende, hypotheek niet meer opbrengen en in de goot terecht gekomen. Hij had een prettige stem maar bleef fysiek toch op afstand, misschien was in het verleden zijn verzoek om een donatie wel uitgelopen in een matpartij, was hij in elkaar geslagen. En ik heb het postuur van een reus. Ik weet ook niet waarom hij mij benaderde, er liepen meer mensen op die plek.

Het was niet aan mij om zijn verzoek af te wijzen, ik kon hem helpen met wat hij nodig had zonder een gever te worden, meer een deler. Ik zag hem ook niet als een bedelaar. Ik gaf hem geld, wat lief zei hij, en hij verdween door de brede poort die de parkeerplaats van Appie met de buitenwereld verbond.

Het was een bijzondere en liefdevolle ontmoeting. Kort waren we één.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Geluk, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk