Als journalist weet je nooit wat je boven het hoofd hangt. Je kunt je op verrassingen voorbereiden door eten en drinken in je auto te hebben en een volle tank benzine is ook nooit weg. En laarzen en goede, waterdichte kleding.
Deze week ordende ik foto’s in mijn archief. en kwam onderstaande foto tegen. Twee mannen aan boord van een gehuurd schip op de Noordzee, op weg naar het piratenzendschip Radio Noordzee dat door een bomaanslag getroffen was, gepleegd door mensen die bij de beroemde jongerenzender Radio Veronica, ook buiten de territoriale wateren op de Noordzee liggend, betrokken waren.
Het was een geïmproviseerde actie, er gebeurt iets en je wilt er als journalist bij zijn. De man rechts op de foto ben ik, een jonge vent nog op 15 mei 1971. Links is een collega van de KRO te zien, zo vermoed ik. Het schip waarmee we over de Noordzee naar Radio Noordzee voeren is -waarschijnlijk- een vissersboot die we huurden, vermoedelijk in Scheveningen, met de naam De Zeehaan. Precies weet ik de naam niet meer, het is al zo lang geleden. Wat ik nog wel weet is dat de missie niet erg succesvol was. We mochten niet aan boord van Radio Veronica en van een bezoek aan Radio Noordzee was ook geen sprake.
De aanslag was gericht tegen de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, en in opdracht van de directie van Veronica uitgevoerd. Het was de bedoeling dat het uit te branden schip een haven binnengesleept zou worden en aldus de concurrentie het zwijgen opgelegd zou worden. De drie duikers die de bom plaatsten werden echter nog dezelfde nacht aan land opgepakt door de politie. Al snel kwam de politie erachter dat Veronica-aandeelhouder en reclameadviseur Norbert Jürgens hen had betaald, waarop deze op 17 mei 1971 werd gearresteerd. De volgende dag gaf Veronica-directeur Bull Verweij een interview met Ria Bremer, waarin hij verklaarde Jürgens geld te hebben gegeven om actie te ondernemen tegen het schip. Daarop liet de politie hem op 19 mei arresteren. De politie hield Verweij echter verantwoordelijk als opdrachtgever en gaf aan dat hij de actie niet aan een ander had mogen overlaten. Zowel de drie duikers kregen een jaar gevangenisstraf opgelegd van de rechter. Verweij zei tijdens een later interview spijt te hebben van zijn daad, aangezien er ook doden hadden kunnen vallen. Veronica betaalde de schade aan de Mebo II.
Het journalistenvak is nooit saai maar je moet wel een sterke maag hebben. En zeebenen.
Moedig voorwaarts!