Het valt me op dat Russische spionnen vaak in groepjes aankomen. In april van dit jaar arriveerden er vier op Schiphol die het op de apparatuur van de OPCW voorzien hadden. De deskundigen van die organisatie waren toen druk bezig met een onderzoek naar een vermoedelijke gifgasaanval in Syrië. De actie werd door de Nederlandse geheime dienst verstoord en de vier het land uitgezet. De vier zijn gefilmd zo zagen we in het Journaal. Als ik spion was zou ik in mijn eentje reizen. Of valt een groepje minder op?

In Engeland werden twee Russen gefilmd die betrokken zouden zijn bij de vergiftiging van een Russische dubbelspion en zijn dochter. Ook deze twee werden gefilmd, maar nu door camera’s die op straat hingen. Camera’s zijn de vijand van spionnen.

De eigenschap van een geheime dienst is dat de acties van de agenten geheim blijven. Of wel bekend raken maar niet naar buiten worden gebracht. Zodat de spionnen in de gaten  kunnen worden gehouden.

Boeddhisten weten dat niets is wat het lijkt, dat de werkelijkheid anders is. Amerikaanse inlichtingendiensten zijn in Nederland actief maar die behoren niet tot de vijand. Ze spioneren legaal. Hoeveel Russische spionnen zijn er in Nederland? Waarom werd de identiteit van de vier van april bekend? Is dat knap werk van de MIVD of wordt er een spel gespeeld? Dat zeggen de diensten niet.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

Categorieën: Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk