Een paar dagen geleden, het was vroeg in de avond, vloog via een open balkondeur een meesje naar binnen en ging op de rand van de knalrode metalen vuilnisemmer met het opschrift in witte letters ‘paper & rubbish’ naast de gele werktafel zitten. Waarschijnlijk was het een jonge vogel die nog niet weet hoe gevaarlijk mensen kunnen zijn. Om te voorkomen dat de vogel door de Bunker zou gaan vliegen en mogelijk een verpletterend einde tegen een raam zou vinden, sprak ik het diertje toe: ‘Wat moet dat daar?’ waarop het diertje weer naar buiten vloog. Het gaf mij een goed gevoel.

Ik ontvang soms mails die ondertekend zijn met ‘hartelijk’, ik neem aan dat daarmee bedoeld wordt hartelijke groeten. Is het nou luiheid dat de afzender de e en groeten niet toevoegt? Of is het modern taalgebruik. Het stoort mij. Taal is voortdurend in beweging maar is het nou nodig om een universiteit een unief te noemen en informatie info? Straks komt er een moment dat we elkaar alleen nog maar in letters en afkortingen toespreken. HGHMJ,EMJMEZ?

De nieuwste mode op dat gebied is het plaatsen van een spatie aan het eind van een zin alvorens een vraagteken toe te voegen. Voorbeeld: Is dit het einde van een zin ? In ‘hartelijk’ schuilt het gevaar dat de r wordt overgeslagen en de relatie bekoeld raakt.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk