Vandaag is het gedrein van de kettingzagen even uit de lucht. Ik ga op mijn kussentje zitten, sluit mijn ogen en probeer het in mijn hoofd stil te krijgen. Het lukt redelijk met die stilte totdat er allerlei wolken opdoemen. Grote blauwe ijle wolken, witte dikke wolken, bruine slierterige wolken, grijze nevelen,zwarte spookachtige wolken,oranje cirkelvormige. Ik beeld het me niet in ; ze verschijnen aan mijn geestesoog alsof ik dat allemaal al eens eerder heb waargenomen. En dat klopt; al deze “rookwolken” zie ik dagelijks in mijn omgeving. Het mediteren lukt me niet meer door al die wolken in mijn hoofd en ik sta op .
Ik sta op om weer op onderzoek uit te gaan.
Ik sta op en begeef me naar de computer.
Ik sta op, want ik moet het mijne er van weten.
Na weer een rondje bellen en mailen begin ik wat wijzer te worden omtrent het stoken van hout. Doordrongen van de schadelijkheid van houtrook begin ik me nu toch echt zorgen te maken. Mijn zorgen uit ik bij de provincie, maar daar vang ik bot. De woordvoerder, dhr. Stoker, schrijft in de mail dat hij in deze niets voor mij kan betekenen. Dan de gemeente maar eens benaderen, maar helaas, die laat niets van zich horen. Inmiddels heb ik een meldpunt ontdekt waar ik mijn klachten over houtrook kan melden. www.milieuklachten.nl
Als sigaretten roken ongezond is en dodelijk kan zijn, hoe zit dat dan met houtrook? Er is al eens een advocate opgestaan om de tabaksindustrie aan te klagen. Mevrouw Fik heet ze. Ja, ik weet het, is verkeerd geschreven ( Ficq).
Nu zou het mooi zijn als er ook iemand (dhr. of mevr. Brandt) opstaat om hout stoken aan de kaak te stellen. En dat is hard nodig, want de schadelijkheid er van wordt onderschat; het is schadelijker dan roken want houtrook bevat vele schadelijke stoffen die kankerverwekend zijn, stoffen die irriterend zijn voor de luchtwegen en schadelijk voor de longen. De ultrafijne deeltjes kunnen via de longen in de bloedbaan komen.
Maar…het is zo gezellig! Gezelligheid uit het vuur van de kachel.
Wordt vervolgd.
Jeroen zegt
Zeker niet goed al die houtrook sloop al die schoorstenen van het dak af.
G.J. Smeets zegt
En niet te vergeten al dat fijnstof in de kamer van de wierook.
Overigens zegt zo’n lijstje van chemische stoffen die bij hout- en tabaksverbranding vrijkomen weinig. Het is niet de chemische stof op zich maar de dosis ervan die gezondheids-technisch relevant is. Waarbij je moet aanmerken dat de ene persoon meer of minder van een bepaalde stof kan verdragen. Verder is de ene tabakssoort de andere niet en het ene hout niet het andere. Biochemisch allemaal erg complex. E.e.a neemt niet weg dat op dichtbevolkte plekken kachelrook en kettingzagen erg hinderlijk kunnen zijn. Maar ook hier gaat het in laatste instantie om de dosis, met name de dosis tolerantie voor hinder.
Stiltespinster zegt
Het gaat niet om de dosis tolerantie voor hinder. Er zijn al 1500.000 houtkachels en het aantal neemt nog steeds toe. Het is een aanslag op de volksgezondheid.
G.J. Smeets zegt
Ah, het gaat je om de volksgezondheid. Houtstook door particulieren zorgt voor 3-5% van alle fijnstof in de NL lucht. Kun je zelf googlen bij het Centraal Bureau Statistiek. Dat percentage is peanuts, een zeer lage dosis waarvoor enige tolerantie wel op z’n plaats is als het om de volksgezondheid gaat. Toch?
nic_schrijver zegt
Dan heb je nog ds spreiding van houtkachels.
Ze zullen zich maar net allemaal in je straat bevinden !
:-)
Stiltespinster zegt
Ah, hieruit kan ik alleen maar concluderen dat u geen gehinderde, gedupeerde bent.
Of…u bent zelf fervent stoker.
G.J. Smeets zegt
Inderdaad, ik heb geen hinder van andermans kachelrook en niemand heeft hinder van mijn kachelrook. Ik woon ruim buiten de bebouwde kom zonder aardgas-aansluiting. Een fervent stoker ben ik echter niet, de kachel houdt ’s winters mijn huisje op 16°C. Met gepaste kleding gaat dat uitstekend. Zouden meer mensen moeten doen, ook binnen de bebouwde kom met aardgas.
Stiltespinster zegt
Ja, ook slecht al die wierook, evenals geurkaarsen, luchtverfrissers(verstuivers) e.d.
Maar dat blijft binnenshuis en dat doe je jezelf aan.
Tegen houtrook van buiten kun je je niet beschermen.
Hans Gerloffs zegt
Het is niet de stof op zich maar de dosis. Laat die dosis nu juist flink hoog zijn rond het huis van een houtstoker midden in een woonwijk! GGD’s deden al eens onderzoek bij tien gezinnen met ernstige klachten over de houtrook van hun buren. Bij acht van de tien gezinnen was de hoeveelheid fijnstof veel te hoog. Soms wel tien keer hoger dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. Landelijke regelgeving om overlast door houtkachels tegen te gaan is daarom geboden, aldus het GGD-rapport.
Suggereren dat mensen zich onterecht ergeren is dus onjuist.
G.J. Smeets zegt
Ik suggereer niks. Ik schreef hierboven letterlijk en dat had je kunnen lezen: “E.e.a neemt niet weg dat op dichtbevolkte plekken kachelrook en kettingzagen erg hinderlijk kunnen zijn.”
Karel zegt
Ik weet wel dat het heel schadelijk is houtrook.
En niet alleen open haarden, allesbranders maar ook vooral vuurkorven enz.
En er zijn al te veel onschuldige mensen aan dood gegaan aan de gevolgen van houtrook.
Als we nu met zijn allen een beetje naasten buren.
Dan blijft het ook nog gezellig ook.
Gerard Schoemaker zegt
G.J.Smeets, percentages zeggen ook niet alles. In het stookseizoen in een rijtjeshuizenbuurt, bij lichte mist en weinig wind of op bbqtijd op een beetje benauwde zomerdag kan het plaatselijk onaangenaam worden.
DuS? zegt
Naar mijn id is het leven ansich schadelijk! Maar voor wat?
Karin zegt
dan moet je maar eens kijken bij longfonds op de site…
Die krijgen steeds meer C.O.P.D. patiënten er dagelijks bij door de gevolgen van houtrook.
Joop zegt
Ik blijf hopen kijk link…
https://www.deingenieur.nl/artikel/pleidooi-voor-snelle-overstap-naar-warmtepomp
Jaap zegt
Er moet meer anti-rook kampanjes komen en flyers enz.
Maak de mensen meer bewust met de zomer de houdkorven en met de winter de open haarden
Desnoods met foto’s net zo als op sigaretten.
Joop Ha Hoek zegt
Ik ben zelf jarenlang een fervent houtstoker geweest. Ik woonde in een woonwijk met jonge gezinnen en zaagde en kocht elk jaar veertien kuub aan (ongeverfd) hout, bomen, tropisch hout, weggooi hout van een borstelfabriek. Ik hakte en zaagde me drie slagen in de rondte. Ik kookte ook op mijn houtkachel met dichte deuren, een gietijzeren Morsö. Het huis was heerlijk warm, de buren kuchten zich een ongeluk en moesten ramen gesloten houden. Na jaren stopte ik op een dag met houtstook en besefte de overlast en milieuschade door mijn egoïstisch gedrag. Nu stook ik niks meer, ook geen wierook of geurkaarsen. Berouw komt na de zonde.
Stiltespinster zegt
Wat een mooie, eerlijke reactie. Eindelijk tot het besef gekomen dat je door stoken een ander gehinderd hebt en dat dan openlijk durven toegeven.
Chapeau! Dit is wakker worden, dit is aanpassen aan nieuwe inzichten.
sonja zegt
Er moet meer over de gevolgen van hout stoken op het NOS journaal en SBS6 journaal en desnoods in reclames komen.
Want als dat niet de mensen blijft herinneren gaan ze op een gegeven ogenblik weer hout stoken.
En dat is niet de bedoeling.
Sjaak zegt
Stiltespinster misschien kan de rijdende rechter helpen.
Stiltespinster zegt
Dag Sjaak, bedankt voor de tip, maar…nee dat werkt (nog) niet.
Jos zegt
heeft er zelf ook veel last van houtrook maar de GGD doet er niks aan.
En de gemeente ook niet.
Ik loop ziekenhuis in en uit.
En bij http://www.miljeuklachten.nl
Melden …
Stiltespinster zegt
Inderdaad: iedereen die last heeft kan het melden bij: http://www.milieuklachten.nl
Jos zegt
Ik heb de partitie getekend op:
https://houtrookvrij.nl/petitie-tekenen/
Iedereen doen…
Jos Merks zegt
Het verhaal eindigt met: Maar het is zo gezellig.
Zou het ook zo gezellig zijn in de wachtkamer van de oncoloog? Of in de stoel met de volgende chemokuur?
Jos Merks zegt
Gezelligheid van de kachel? En hoe gezellig zou het in de wachtkamer van de longarts zijn?
En als je wat ouder wordt om rond te lopen met een zuurstoffles en slangetjes in je neus omdat je COPD hebt?