In oktober vindt voor de tweeëntwintigste keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema Natuurlijk inspireert honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om uiteenlopende activiteiten te organiseren: van pubquiz tot stadswandeling en van kinderprogramma tot tentoonstelling.
Natuurlijk
In 2025 is het jaarthema van de Maand van de Geschiedenis Natuurlijk. Zolang we ons kunnen herinneren, proberen we in onze drang tot vooruitgang en een beter bestaan de natuur te beteugelen. Maar hoe houdbaar is onze relatie met de wereld om ons heen? En kan het ook anders? In een tijd waarin de verhoudingen tussen mens en planeet op scherp staan, duiken wij de geschiedenis in. We werpen licht op de ontwikkeling van onze omgang met de natuur en ons beeld ervan door de jaren heen.
Dat doen we met allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen door het hele land. Uiteenlopende onderwerpen en historische figuren komen daarbij aan bod, van landschapsschilder Jan van Goyen tot natuurbeschermer Gerrit ‘Fûgeltsje’ Bosch. Over onze strijd tegen het water, maar ook hoe we juist de kracht van de natuur leerden benutten.
Bewonder de dierenmummies in het Rijksmuseum van Oudheden of sta in Museum Rotterdam stil bij de historische band tussen mens en dier in tijden van crisis. In het Watersnoodlab van de Overijsselacademie en Gemeentearchief Steenwijkerland onderzoek je wat de watersnoodramp van 1825 ons kan leren over ons steeds natter wordende klimaat. En tijdens een leuke workshop van het Nijmeegs Geschiedenisfestival TOEN ontdekken kinderen hoe ze verf kunnen maken van natuurlijke materialen, net als de gebroeders Van Lymborch ooit deden!
Vanaf 1 september zijn de honderden activiteiten in de online agenda terug te vinden op www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Eva Vriend schrijft het Maand van de Geschiedenis-essay
De waterzoon. Jac. P. Thijsse, zijn zoon en onze verhouding tot de natuur
In hoeverre mogen we ingrijpen in de natuur? Dit urgente vraagstuk domineert de familiegeschiedenis van Jac. P. Thijsse. In zijn populaire Verkade-albums leerde hij Nederland begin vorige eeuw om de natuur te koesteren. Hij gaf de aanzet tot de oprichting van Natuurmonumenten. Zijn zoon Jo Thijsse volgde een ander pad. Hij specialiseerde zich in de waterloopkunde en werd de wetenschappelijke man achter de Afsluitdijk en de Deltawerken.
In dit fijnzinnige essay onderzoekt Eva Vriend de grenzen van de maakbaarheid. Aan de hand van het onbekende verhaal van vader en zoon Thijsse laat ze zien hoe onze verhouding tot de natuur telkens verandert. In tijden van stikstofproblemen, afnemende biodiversiteit en klimaatcrisis biedt De waterzoon een verrassend historisch perspectief op een vraagstuk dat ons allemaal raakt.
Het essay is in oktober verkrijgbaar bij de boekhandel voor €7,99. Koop je boeken bij de fysieke en erkende boekhandel.
Natuurmonumenten themapartner van de Maand van de Geschiedenis
Natuurmonumenten is dit jaar partner van de Maand van de Geschiedenis. Al 120 jaar maakt deze organisatie zich sterk voor het beheer en behoud van de Nederlandse natuur en landschappen. Naast aandacht voor de Maand in hun magazine Puur Natuur en hun nieuwsbrief, organiseren ze ook activiteiten in natuurgebieden en erfgoedlocaties door heel Nederland.
Uitzendingen van OVT in het teken van de Maand van de Geschiedenis
Traditiegetrouw opent de Maand op 28 september officieel met de live-uitzending van radioprogramma OVT. Dit keer vindt de opening plaats vanuit Museum Schokland. Te gast is dan o.a. essayist van dit jaar Eva Vriend. Gedurende de Maand zal OVT iedere zondag vanuit een andere locatie uitzenden, passend bij het thema Natuurlijk. Op zondag 26 oktober staat de laatste uitzending van de Maand in het teken van de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs.
OVT is iedere zondag te beluisteren op NPO Radio 1 van 10.00 tot 12.00 uur.
Geschiedenisschrijver in de les
De Schrijverscentrale en de Maand van de Geschiedenis slaan de handen ineen om bezoeken te stimuleren van geschiedenisschrijvers in het voortgezet onderwijs. Door het jaar heen, en vooral tijdens de Maand van de Geschiedenis, bezoeken schrijvers klassen door het hele land om met leerlingen in gesprek te gaan over de geschiedenisboeken die ze hebben geschreven.
Ontdek gisteren, begrijp vandaag
Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is oktober de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders, samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken.
Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2025 voor de veertiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar tweeëntwintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
Geef een reactie