Dé koningin van de jeugdliteratuur wordt geëerd in De Nieuwe Kerk Amsterdam
Morgen vieren de Openbare Bibliotheken in Nederland de nationale Annie M.G. Schmidt-dag en tegelijkertijd vindt ook de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week van uitgeverij Querido plaats; een uitgelezen moment dus om een bijzonder eerbetoon aan te kondigen. Aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2025, met als thema Vol Avontuur!, krijgt Annie M.G. Schmidt, de onbetwiste koningin van de jeugdliteratuur, een eigen schrijverssteen in De Nieuwe Kerk.
De onthulling vindt plaats op zondagmiddag 28 september, in het bijzijn van haar familie, uitgeverij Querido, kinderboekenschrijvers en –illustratoren, vertegenwoordigers uit het boekenvak en verschillende zangers en acteurs die haar werk vertolken en vertolkten.
2025 is het dertig jaar geleden dat ze overleed. Het is ook de 75ste verjaardag van haar indrukwekkende debuut met drie boeken tegelijk: de kindergedichtenbundel Het fluitketeltje en andere versjes en de dichtbundels voor volwassenen Brood en mangelpers en En wat dan nog?
Annie M.G. Schmidt (1911–1995) is misschien wel de meest geliefde kinderboekenschrijfster die Nederland ooit heeft gekend. In de jaren ’50 veroverde ze de harten van jong en oud met haar verhaaltjes over Jip en Janneke, schitterend en bovenal karaktervol geïllustreerd door Fiep Westendorp (1916–2004). Het was het begin van een gouden duo en een reeks tijdloze verhalen. Annie schreef daarna nog talloze klassiekers, zoals Abeltje, Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje – stuk voor stuk boeken vol fantasie, eigenzinnigheid en een heerlijk gevoel voor humor. Haar frisse kijk op kinderen en hun wereld spreekt ook vandaag de dag nog tot de verbeelding. Generaties zijn met haar verhalen opgegroeid, en haar boeken blijven een vaste waarde in elke kinderboekenkast. Voor haar indrukwekkende werk werd ze meermaals bekroond, onder andere met de Constantijn Huygensprijs in 1987 en de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs in 1988. De internationale kinderboekenprijs die eerder ten deel viel aan o.a. Astrid Lindgren.
De schrijverssteen voor Annie toont een niet eerder gepubliceerde tekening van Fiep Westendorp: een portret van Annie M.G. Schmidt. Ontwerper Berry Slok verzorgt het ontwerp. De Nieuwe Kerk werkt voor dit project nauw samen met uitgeverij Querido, de erven van Annie en Fiep, de OBA en CPNB, de organisator van de Kinderboekenweek.
Oeuvre voor iedereen
Annie M.G. Schmidt liet niet alleen een schat aan kinderboeken na, maar ook een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre voor volwassenen. Ze schreef scherpe columns als vaste columnist bij Het Parool, ontroerende gedichten, onvergetelijke liedjes, toneelstukken, romans, musicals én radio- en televisieprogramma’s. Haar naam is onlosmakelijk verbonden met klassiekers als de musicals Foxtrot, Wat een Planeet, Heerlijk duurt het langst en natuurlijk de iconische serie Ja Zuster, Nee Zuster.
Grootste Amsterdammer ooit
Dit jaar selecteerde de jury van Het Parool de schrijfster voor de shortlist van ‘de grootste Amsterdammer ooit’. Samuel Sarphati eindigde op de eerste plaats. De krant omschreef Annie als: ‘Een icoon van de stad, uit wier werk de juryleden onmiddellijk met pretogen beginnen te citeren. Een beetje stout, als Amsterdam zelf. Met instemming merken lezers op dat ze ‘schijt aan alles’ had. Een vrijzinnige vrouw met een goed gevoel voor humor en zelfspot, die vele kinderen de liefde voor het lezen heeft gebracht’.
Geef een reactie