Augustus 2023 verbleef boeddhist, kunstenaar en grafisch vormgever Mark Schalken in het Friese Húns. Folkert van der Hoek bouwde daar het dorpsschooltje om tot gastatelier. Mark verbleef er veertien dagen en portretteerde mensen en dieren in de omgeving.
Geïnspireerd door gebouw, buurtbewoners en omgeving maakte Schalken spontaan tekenwerk, bijna dagelijks wisselend van aanpak en stijl. Tot slot maakte hij een papieren installatie, waarvan het motto – Keep your child alive – komt uit een podcast-interview met Brian Elstak.
Mark nam in het vroege voorjaar van 2014 ook deel aan het boeddhistisch kunstenaarsproject Boeddha in de Linie, bedacht door Elisabeth ter Borg. Daaraan deden vier boeddhistische beeldende kunstenaars mee: Leen Kaldenberg, Airco Caravan, Raoul Deleo en Mark Schalken Ze werkten en woonden in de maanden maart en april ieder twee weken in een atelier en bomvrije ruimte op het terrein van Werk aan het Spoel bij Everdingen.
Graficus en beeldend kunstenaar zenboeddhist Mark Schalken sloot het project af met indrukwekkende installaties van materiaal dat hij ter plaatse aantrof: wilgentenen. Deze installaties verrezen overal in het vrije terrein rond de bomvrije ruimte,
Mark Schalken kwam met alleen een rugzak naar Werk aan het Spoel en haalde ter plaatse zijn materiaal- hout en wilgentenen, waarmee hij bijzondere installaties bouwde, zo fragiel en tegelijkertijd zo krachtig. Ze voeden de omgeving en brengen lucht in het soms sombere landschap.
Na het Zuyderzeecollege studeerde de uit Emmeloord afkomstige Mark Schalken aan de Design Academy in Eindhoven en de kunstacademie in Breda. Hij woont en werkt tegenwoordig als grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar in Amsterdam en is mede-eigenaar van bureau de Ruimte ontwerpers. Schalken is bezig de laatste hand te leggen aan zijn poëtisch fotoboek ‘Polderlichaam, jongensjaren in de Noordoostpolder’.
Twaalf jaar lang kwam Schalken geregeld terug naar de polder om te fotograferen. In de zomer van 2014 rondde hij zijn boek af met fotosessies van de aardappeloogst bij biologische boer Digni van den Dries en portretten van enkele homojongeren uit Emmeloord.
‘Mijn zwart-wit foto’s zijn soms helder als het polderland, dan weer dromerig of duister van sfeer. De wisselwerking tussen onze omgeving en onze binnenwereld is een belangrijk thema. Hoe is het om je dromen te ontdekken, om bij een groep te willen horen of je eigen weg te gaan.’