De Chinese autoriteiten hebben de gevangenisstraf van een Tibetaanse milieuactivist uit de provincie Sichuan met acht maanden verlengd nadat hij de aanklacht van ‘verstoring van de sociale orde’ had verworpen.
In een videoclip die in oktober op het Chinese sociale mediaplatform WeChat werd geplaatst, sprak Tsongon Tsering (29) zich uit tegen de illegale zand- en grindwinning langs de Tsaruma rivier in zijn dorp in de prefectuur Ngaba.
‘De grootschalige en willekeurige zandwinning uit de rivier heeft geleid tot ernstige bodemerosie in de omgeving en vormt een bedreiging voor de funderingen van de huizen van de bewoners,’ zei hij in de video, waarin hij zijn overheidsidentiteitskaart omhoog houdt.
Nadat hij dat had gepost, werd Tsering gearresteerd. Hij werd aanvankelijk op 27 oktober tot acht maanden veroordeeld door het Volksgerechtshof van Kyungchu County op beschuldiging van ‘het verstoren van de sociale orde’ en ‘het uitlokken van problemen en het uitlokken van ruzies’ nadat hij de zeldzame openbare oproep aan de autoriteiten online had gedaan. In januari verlengde het Volksgerechtshof van Kyungchu County de gevangenisstraf van Tsering met nog eens acht maanden, waardoor zijn totale gevangenisstraf op 16 maanden kwam.
Zwijgen opleggen
De zaak van Tsering illustreert de risico’s die Tibetanen lopen als ze hun mond open doen en de snelle maatregelen die de autoriteiten nemen om mensen het zwijgen op te leggen die hun bezorgdheid uiten over de achteruitgang van het milieu in hun gemeenschappen, vooral wanneer ze in verband worden gebracht met Chinese bedrijven. De ouders van Tsering zijn onder huisarrest geplaatst met strenge bewaking. Tsering is sindsdien overgebracht van Kyungchu county naar een gevangenis in Barkham, de prefecturele hoofdstad van de Tibetaanse autonome prefectuur Ngaba.
Chinese autoriteiten vertelden Tsongon Tsering dat hij van zijn gevangenisstraf zou worden ontheven als hij een verklaring zou afleggen waarin hij de beschuldiging toegaf dat hij de video online had gezet om aan te zetten tot sociale wanorde, maar Tsongon en zijn familie wezen dit af.
Donderdag meldde het Tibetaans Centrum voor Mensenrechten en Democratie dat de autoriteiten Tsering’s familie hebben verboden om deel te nemen aan religieuze activiteiten tijdens het Tibetaans Nieuwjaar, of Losar, dat op 28 februari begint. De autoriteiten hebben Tsering’s familieleden ook gewaarschuwd zich niet uit te spreken over zijn zaak, aldus het centrum.
Geef een reactie