Chinese autoriteiten hebben meer dan duizend Tibetaanse monniken en nonnen de Larung Gar Boeddhistische Academie uitgezet, in de meest recente klap voor het belangrijkste centrum van Tibetaans boeddhistisch onderwijs. Volgens bronnen moeten de autoriteiten het aantal boeddhistische geestelijken in de academie terugbrengen van 6.000 naar 5.000 omdat ze niet over de juiste verblijfsdocumenten beschikken.
De maatregel is de laatste in een lange reeks van stappen die China heeft ondernomen om de academie te vernietigen en in te krimpen. De academie was begin jaren 2000 de thuisbasis van ongeveer 40.000 boeddhistische kloosterlingen. In 2016 vernietigden de Chinese autoriteiten het halve complex en stuurden duizenden monniken en nonnen weg. Destijds vaardigden de provinciale autoriteiten een bevel uit waarin de plannen voor de vernielingen en gedwongen uitzettingen van 2016-2017 werden uiteengezet.
Onder druk
In december 2024 werden ongeveer 400 ambtenaren en politie ingezet in Larung Gar, dat in de Serthar regio in de Tibetaanse autonome prefectuur Kardze in de provincie Sichuan ligt. Ambtenaren hebben honderden boeddhistische geestelijken onder druk gezet om vrijwillig te vertrekken.
Een bron zei dat overheidsfunctionarissen bij de academie zijn gestationeerd en strenge controles opleggen op het verkeer van monniken, nonnen, pelgrims en toeristen. Veel woningen van uitgewezen boeddhistische geestelijken zijn gemarkeerd voor de sloop, hoewel ze nog niet zijn vernietigd. Er zijn plannen om in april een weg door het klooster aan te leggen, wat tot verdere vernielingen zal leiden.
Onderdrukking
Het meest recente optreden wordt gezien als onderdeel van een bredere strategie van Peking om de omvang en invloed van religieuze instellingen te verminderen, met name van instellingen die banden hebben met het Tibetaans boeddhisme. Peking zegt dat dit beleid bedoeld is om sociale stabiliteit te garanderen, maar rechtenactivisten beweren dat het gericht is op het onderdrukken van de Tibetaanse cultuur en religieuze vrijheid.
Larung Gar is lange tijd een symbool geweest van verzet tegen de Chinese controle over het Tibetaanse boeddhisme – maar daar heeft het onder geleden. Toen de Chinese regering afgelopen december ongeveer 400 troepen uit de provincie Drago en andere gebieden naar Larung Gar stuurde, werden helikopters ingevlogen om toezicht te houden op de bewegingen van monniken en nonnen. Vanaf 2025 zullen er strenge beperkingen worden opgelegd, waardoor monniken en nonnen niet langer dan 15 jaar in Larung Gar mogen blijven.
Geef een reactie