China heeft Mongolië gewaarschuwd dat de ontvangst van de Dalai Lama die zaterdag begon aan een vierdaags bezoek aan het Centraal-Aziatische land, niet zonder gevolgen kan blijven. China is ‘fel gekant tegen de tegen China gerichte separatistische activiteiten door de Dalai Lama, in elk land, onder welke naam en in welke hoedanigheid dan ook,’ zei de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Peking.
Peking eiste van Mongolië dat het bezoek zou worden afgelast. Mongolië is sterk afhankelijk van handel met China en zegt dat de regering niets te maken heeft met het bezoek dat de Dalai Lama aan het land brengt. Het klooster dat het bezoek organiseerde zegt dat het een volledig religieuze missie is en niet gekoppeld aan politieke zaken. De Dalai Lama kwam vrijdag aan in de hoofdstad Ulaanbaatar en zal tot en met 22 november in het land blijven.
kees moerbeek zegt
Voordat Mongolië gekoloniseerd werd door Tsaristisch en Sovjet-Rusland viel het onder de invloedssfeer van het keizerrijk China. De Russen maakten gebruik van de zwakte van China en de verdeeldheid van de Mongolen. Ze koloniseerden Mongolië en onder de sovjets werd het (Tibetaans-) boeddhisme (en de gelovigen) er uitgeroeid.
Het waren vaak Mongolen (de laatste keizers waren Mantsjoes) die keizer en de machthebbers waren van China en regeerden over een bevolking, die voor het overgrote deel bestond (en bestaat) uit Han-Chinezen. Die keizers keken met argusogen naar wat gebeurde aan de grens, of het nu om hun stamgenoten ging of niet.
Vergeet niet dat na de opiumoorlogen Japan, Rusland en westen grote delen van China gekoloniseerd hadden. Ook Nederland had er grote belangen. De kolonisatoren spanden samen tegen Chinese nationalistische/revolutionaire opstanden. Missionarissen (ook boeddhisten) volgden in de voetstappen van de kolonisatoren.
China heeft zijn geschiedenis lang te maken gehad met invasies, met sektarische geweld (uit o.a. christelijke en boeddhistische hoek), met afscheiding, met rechteloosheid, met natuurrampen (hongersnoden), met corruptie en dit deed keizerrijken schudden en vallen. De val van de laatste keizer, de periode van de interne machtsstrijd van de warlords, de kolonisatie, de tweede wereldoorlog en de burgeroorlog heeft het leven gekost aan miljoenen Chinezen.
Sinds de Chinese revolutie een eeuw geleden besturen Han-Chinezen zichzelf. Maar van oudsher wonen in China andere etnische groepen en dat wringt, wat het overigens in de keizertijd niet minder deed. Om deze, maar ook om diverse geopolitieke redenen is dit regime zeer beducht voor separatisme en alles wat de integriteit van China bedreigt. China heeft slechte ervaring met zijn buren en het westen. De bevolking van China is zwaar getraumatiseerd.
Wij Nederlanders leven, vergeleken met China, sinds eeuwen in een rustige, moerassige uithoek van Europa. Nederland kon zelfstandig worden en tot bloei komen, omdat landen als Engeland, Frankrijk, Engeland en later Duitsland het druk hadden met elkaar en met zichzelf. Ja, we zijn bezet geweest, maar het was peanuts. Ja, er kwamen vreemdelingen bij ons binnen en, hoewel soms wennen, zijn zij en wij er beter van geworden. En maar klagen :-o
Zonder al die vreemdelingen (en wij allemaal als hun afstammelingen), was Nederland een moeras dat het grootste deel van het jaar onder water stond. We mogen in onze handjes knijpen en onze zegeningen tellen in dit deel van de wereld. Een oordeel over China is zeer snel geveld :-(