De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren met het ontsteken van de diya in de Oval room in het Witte Huis deelgenomen aan de viering van het hindoestaanse diwali, een lichtfeest van hoop dat zijn oorsprong vindt in India. Het ontsteken van de diya- een lamp die symboliseert hoe het licht altijd de duisternis, het goede het kwade overwint, vond al meerdere keren plaats in het Witte Huis. Obama hoopt dat zijn opvolgers de traditie voort zullen zetten.
De president wenste mede namens zijn familie iedereen op deze wereld vrede en geluk toe. Zijn verklaring werd ook uitgegeven door de Amerikaanse ambassade in India. De eerste keer dat Obama de lamp ontstak was in 2009 na zijn kennismaking met het feest in Mumbai, India.
Divali, ook genoemd deepavali, diwali of deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, diya of dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.
Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop. In Suriname is het vanaf 2010 een Nationale Dag. Ook wordt er voor een weekje de Suriname Dia aangestoken op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.