De onthulling van een gerenoveerde boeddhistische stoepa, die ongeveer tweeduizend jaar geleden in opdracht van koning Ashoka in de Chinese provincie Qinghai zou zijn gebouwd, zou een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van de culturele banden tussen China en India. De gerenoveerde stoepa is gelegen in het gebied Nangchen, dicht bij de grens met de Tibetaanse autonome regio (TAR). Aan de stoepa is een replica van de Asoka zuil en een gouden boeddhabeeld toegevoegd.
Het restauratieproces begon in 2007 onder gezamenlijk toezicht van de Chinese autoriteiten en Gyalwang Drukpa, het hoofd van de Drugpa-lijn binnen het Mahayana boeddhisme. Die lijn heeft meer dan duizend kloosters in de Himalaya en is gevestigd in Ladakh, waar267 monastieke centra zijn. Volgens de Drugpa is de gerestaureerde stoepa in Nangchen een van de 80.000 stoepa’s die ooit zijn gebouwd om de erfenis van het gedachtegoed van de Boeddha zeker te stellen na het bouwen van de zuil van Asoka.
Negentien van deze stoepa’s zijn verspreid over China en drie werden ontdekt in steden van Xi’an, Nanking en in de buurt van Ayuwang in de provincie Zhejiang. De stoepa in Nangchen was een ruïne, de ontdekking van een pijler die gegraveerd was met de geschiedenis van de stoepa blies de stoepa nieuw leven in. De restauratie en ingebruikname van de Asoka-stoepa in Nangchen, betekent voor China een lange traditie in het vastleggen van de beginselen van seculier humanisme en het verspreiden van de leer van de Boeddha, zegt Gyalwang Drukpa.