De boeddhistische radio van de BOS staat voor een belangrijke wijziging in de radioprogrammering. De nachtelijke uitzending van dinsdag op woensdag met het reportageprogramma ‘Hemelsbreed’ zal vanaf september een geheel andere opzet krijgen. Op de plek waar nu ‘Hemelsbreed’ te horen is (Radio 5, 0:00 – 0:30 uur) , zal dan één presentator een, naar de leiding hoopt, diepgravend half uur durend interview hebben met één gast. Het interview wordt van tevoren opgenomen.
Met ‘De Nachtgast’, zoals de werktitel van het programma luidt, de keuze van de gast en de vraagstelling, wil de leiding van de boeddhistische radio-omroep de in het boeddhisme geïnteresseerde luisteraar op een andere wijze dan bij OBA Live, waarin eerder op de avond kwesties worden behandeld, met diepte-interviews aan zich binden en informeren. Ook een grote financiële bezuiniging van tientallen procenten, waar de BOS mee wordt geconfronteerd, leidde volgens hoofd radio Maurice Laparlière tot het maken van een andere keuze.
Laparlière: ‘Hemelsbreed is, met bijna altijd drie items per uitzending, en radiomakers die van Limburg tot Groningen het hele land door reizen om hun gesprekspartners te interviewen en hun producties zelf monteren, een redelijk kostbaar programma. Naar het programma luisteren per uitzending enkele duizenden (nog geen vijfduizend) mensen. Met de bezuinigingen in zicht is het maken van Hemelsbreed niet meer op te brengen als we dezelfde kwaliteit willen hanteren. Het is een ongekende luxe dat we dit programma op deze wijze kunnen maken.’
Alle radiomakers van Hemelsbreed werken op freelancebasis met de BOS. Volgens Laparlière valt niet te vermijden dat van een aantal het contract wordt beëindigd. Hij zegt dat dat besluit hem moeilijk zal vallen. Mogelijk kan volgens Laparlière een aantal nog worden ingezet bij het eventueel gezamenlijk maken van programma’s met de VPRO, maar die plannen zijn nog niet conkreet. Voor ‘De Nachtgast’ worden twee vaste presentatoren aangesteld, wie dat zijn is nog niet bekend.
Het gesprek- mogen ook stiltes zijn, wordt allesomvattend in het nieuwe programma. Ondersteunende geluiden worden zoveel mogelijk vermeden. Sommige luisteraars klagen over de ‘helse tonen in Hemelsbreed waardoor ik de slaap niet meer kan vatten’, zo laat een luisteraar de BOS weten. Op dit moment wordt er gewerkt aan de invulling van het concept. Het is de nadrukkelijke bedoeling van de programmaleiding om klank, kleur en inhoud maximaal te laten aansluiten bij iedereen die open staat voor het boeddhisme. Met andere woorden: mooie, persoonlijke gesprekken met boeddhistische thema’s als vertrekpunt. Gesprekken die de kern raken en de luisteraar bijblijven.
Laparlière: ‘In de nieuwe opzet krijgt een hoofdgast ruim een half uur de tijd om zijn of haar verhaal te doen. Het programma krijgt net als haar voorganger een duidelijk boeddhistisch karakter. Begrippen als transformatie, samsara, moed, contemplatie en compassie zullen regelmatig passeren in het nachtelijke interview. Bekende en minder bekende gasten worden verleid tot een goed gesprek van mens tot mens. Een gesprek waarin ook best eens een stilte mag vallen. Het kan zijn dat de presentator drie items met de gast wil doornemen, maar het kan ook heel anders lopen. Het is fietsen met losse handen.’ De radiomaker zegt op zoek te zijn naar boeiende, onbekende mensen die een op boeddhistisch vlak interessant verhaal te vertellen hebben. ‘We gaan het nieuwe programma op een wijze maken, met een presentator die vanuit zijn of haar boeddhistische hart het gesprek aangaat en ook zaken uit het eigen leven durft te benoemen, dat luisteraars het gevoel krijgen dat het speciaal voor hem of haar gemaakt is. Dat je nog even in de auto blijft zitten om het eind te willen horen’.
Marlous Lazal zegt
Einde van een tijdperk en hopelijk nog begin van iets nieuws.