De Chinese regering heeft haar goedkeuring uitgesproken over stappen van de Spaanse autoriteiten om een baanbrekende Tibet rechtszaak, waarin arrestatiebevelen tegen de Chinese leiders waren uitgevaardigd, te stuiten.
De Spaanse krant El Pais, die bronnen bij het Spaanse ministerie van Justitie aanhaalde, meldde eind vorig jaar dat de leiding in Madrid van plan was stappen te ondernemen om de bevoegdheden van de Spaanse justitie om mensenrechtenschendingen te onderzoeken op grond van het principe van universele jurisdictie te beperken, nadat Spaanse rechters arrestatiebevelen tegen vijf Chinese leiders voor hun beleid in Tibet hadden uitgevaardigd.
El Pais meldde dat de Spaanse regering een verdere hervorming van de Spaanse wet beraamt, die al in januari van kracht kan worden, om verdere toepassing van universele jurisdictie te bepreken- onder directe verwijzing naar de Chinese rechtszaken en de bilaterale belangen tussen de twee landen. Het zou er toe kunnen leiden dat de Spaanse regering redenen van “algemeen belang” inroept om rechters te verhinderen in het buitenland gepleegde misdaden van genocide te onderzoeken, hoewel het principe van universele jurisdictie een erkenning is, dat mensenrechtenschendingen en misdaden tegen de menselijkheid nationale grenzen en de nationaliteit van de slachtoffers overstijgen.
Dit volgt op recente ontwikkelingen vorige maand, waarin drie rechters van het hof van beroep van het Spaanse Nationale Hof arrestatiebevelen uitvaardigden tegen vijf Chinese leiders, onder wie de voormalige president en partijsecretaris Jiang Zemin, voor hun beleid in Tibet, en eerder op 9 oktober, toen Hu Jintao door de Spaanse rechter werd aangeklaagd voor genocide in Tibet.
El Pais meldde dat de voorgestelde wijzigingen een kwestie is van het nog verder opschroeven van de vereisten, bijvoorbeeld dat het slachtoffer Spaans was ten tijde van de misdaad en niet die nationaliteit later verwierf, zoals in het geval van de Tibetaan Thubten Wangchen, mede-aanklager in de rechtszaak tegen de hooggeplaatste Chinese ambtenaren. Om eventuele mazen in de wetgeving te voorkomen, kan de nieuwe wet zelfs eisen, zoals in Italië, dat het slachtoffer de Spaanse nationaliteit had gedurende ten minste twee jaar voorafgaand aan het plegen van het misdrijf.
Spaanse advocaten en internationale experts hebben de ontwikkeling in sterke bewoordingen veroordeeld, waarbij één van de hoofdstrafpleiters in de zaak, prof. dr. Manuel Olle Sese, stelde dat dit “een doodsteek zou zijn voor de scheiding der machten in een democratie (recht en staat), door voor te stellen dat de regering beslist welke gevallen kan worden aangenomen of niet […] De regering wil zich tot eiser, aanklager en rechter maken en dat is hoe de democratie eindigt.”
De Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, zei vorige maand dat de Chinese regering zich “bewust” was van de in El Pais gepubliceerde informatie, waarbij hij aangaf dat er overleg was geweest tussen de Spaanse regering en Peking. Hua Chunying zei dat de Chinese leiders “geloofden en hoopten dat de Spaanse regering deze kwestie adequaat zou afhandelen.” (El Confidencial, China confía en que España “resuelva apropiadamente” causa contra exlíderes).
Het El Pais artikel meldde dat een vorige week naar Spanje gestuurde Chinese delegatie hun sterke afkeuring over het Tibet rechtszaken naar voren had gebracht. De delegatie werd geleid door Wu Jingjie, plaatsvervanger van het Nationale Volkscongres en vicesecretaris van de Tibetaanse Autonome Regio, een hoge ambtenaar betrokken bij een politieke campagne in Nagchu (Chinees: Naqu) om loyaliteit af te dwingen aan de Chinese Communistische Partij. De campagne omvatte pogingen om Tibetanen te dwingen de Chinese vlag op hun huizen te hijsen. De verscherpte campagne leidde tot onrust, en de dramatische escalatie in de aanwezigheid van troepen en de mishandeling en aanhouding van Tibetanen.
Volgens El Pais uitte de delegatie in een ontmoeting met de Spaanse regering ‘haar ‘verbijstering’ en ‘onbegrip’ over de door Spanje begonnen procedure aangaande genocide in Tibet, dat Peking Chinees grondgebied beschouwt, en maakten duidelijk dat ze een ‘politieke oplossing’ van de Spaanse regering verwachtten”.
De in Spanje aan de macht zijnde conservatieve partij onder leiding van Mariano Rajoy heeft een absolute meerderheid en zou in theorie de nieuwe maatregel kunnen aannemen zonder de hulp van stemmen van de socialistische oppositie. De El Pais artikel merkt op dat de Spaanse regering zeer bezorgd is over de reactie van de Chinese autoriteiten op de beslissing van de rechtbank om arrestatiebevelen tegen de Chinese leiders uit te vaardigen. Er is nog geen datum gezet voor president Mariano Rajoy’s bezoek aan China om de economische betrekkingen opnieuw te lanceren, dat gepland was voor september vorig jaar, maar werd opgeschort.
Bron ICT.