Vanmorgen, zaterdag 7 september, hebben zo’n zestig rebellen van Extinction Rebellion de fiets- en voetgangerstunnel onder het Rijksmuseum in Amsterdam afgesloten zodat er niemand het museum in kan gaan. De rebellen hebben twee vijftig meter lange gele lopers uitgerold met de tekst “Rijks, zeg nee tegen ING” en twee vliegende banners opgehangen waar “No art on a dead planet” op staat. Ze zeggen pas te zullen vertrekken als het Rijksmuseum de sponsorrelatie met ING verbreekt.
Woordvoerder Josefien van Marlen: “Onbegrijpelijk dat het Rijksmuseum zich laat sponsoren door ING, de grootste financiële aanjager van de klimaatcrisis. De afgelopen weken hebben aanhoudende moessonregens, extreem door de klimaatcrisis, meer dan 5 miljoen mensen in India en Bangladesh in crisissituaties gestort. ING, die de fossiele industrie met miljarden per jaar financiert, is medeverantwoordelijk voor deze overstromingen. Door geld aan te nemen van ING, geeft het museum de grootvervuiler de gelegenheid zijn vieze gezicht te verschuilen achter beroemde kunstwerken uit de Nederlandse geschiedenis. Dat moet stoppen.”
Onacceptabel en onnodig
De sponsorrelatie van het Rijksmuseum met ING is volgens XR niet alleen onacceptabel maar ook volstrekt onnodig. De totale inkomsten van het Rijksmuseum kwamen in 2023 uit op 123,3 miljoen euro, waarvan 55,8 miljoen euro uit publieksinkomsten en 39 miljoen euro subsidies. Slechts zo’n 5 miljoen van de inkomsten van het Rijksmuseum zijn afkomstig uit sponsorrelaties. De bijdrage van ING wordt geschat op zo’n 700.000 euro. Dit betekent dat het Rijksmuseum, als het de sponsorrelatie met ING verbreekt, nog geen 0,6% van zijn inkomsten misloopt. Dat het museum er toch voor kiest om volgens XR grootvervuiler ING de hand boven het hoofd te houden valt niet te begrijpen.
In strijd met beleid Rijksmuseum
Het Rijksmuseum stelt dat het ‘zich bewust is van zijn maatschappelijke positie en verantwoordelijkheid. Bij het aangaan van samenwerking en het accepteren van een gift zal het Rijksmuseum zich rekenschap geven van ontwikkelingen in de maatschappij.’ Daarom moet het Rijksmuseum volgens XR die verantwoordelijkheid nemen en de samenwerking met ING, volgens haar de grootste financierder van fossiele brandstoffen, per direct beëindigen.
Ook zegt het Rijksmuseum giften aan te nemen ‘uitsluitend op basis van wat in het belang van het Rijksmuseum is.’ De effecten van het fossiele beleid zijn volgens XR desastreus voor een leefbare aarde, en daarmee voor het voortbestaan van de collectie van het museum. Het eigen beleid biedt het Rijksmuseum eenvoudig de kans de relatie met ING te stoppen, want samenwerkingsverbanden dienen ‘jaarlijks herijkt te worden’.