Elke ochtend stel ik de inhoud van het Boeddhistisch Dagblad samen. Aan het aanbod merk ik in welke periode van het jaar we leven. Het is vakantietijd dus ook mager qua boeddhistisch nieuws in de wereld.
Toen ik als onderzoeksjournalist in de reguliere dagbladwereld werkte werden in de maanden juli en augustus het aantal pagina’s in de krant drastisch teruggebracht. Het is zonde van het papier en de inkt als je toch niet gelezen wordt en ook journalisten hebben nood aan vakantie. De vijf en de drie verdwenen tijdelijk uit de krant. Het sportkatern werd ook dunner behalve als er zomerspelen waren.
Bij het maken van het BD luister ik van negen tot twaalf via de DAB-radio naar de Arbeidsvitaminen op radio NPO 5. Met veel Nederlandse nummers van The Cats, Rob de Nijs, Boudewijn de Groot maar ook rock and roll, Bruce Springsteen ook. Ineens besefte ik vanmorgen dat ik dan eigenlijk in twee werelden leef, een serieuze klus om de krant te maken -teksten vertalen, redigeren- en ook met aandacht luisteren naar de Zuiderzeeballade ‘daar is de haven, daar is de kade’ die me altijd doen denken aan de opa van mijn vriendin, de kleindochter van zeevisser Thijmen. Die tekst ontroert me.
Mijn boeddhistische leraar adviseerde haar studenten altijd om naar het leed op tv te kijken, en daarop te reflecteren, empathie en compassie te ontwikkelen. Zijn de Arbeidsvitaminen een satanisch verschijnsel of is muziek voedsel voor de geest?
Bruce:
I got a dollar in my pocket
There ain’t a cloud up above
I got a picture in a locket
That says baby I love you
Well if you didn’t look then, boys
Then fellas don’t go lookin’ now
Well here she comes a-walkin’
All that heaven will allow
Moge iedereen gelukkig zijn, met name jij.
Vrede en alle goeds.
Moedig voorwaarts!
BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.