In haar beleving zijn boeddhisten – in positieve zin – erg met zichzelf bezig. En met mindfulness. “Zij sluiten zich makkelijk af en zullen niet snel overprikkeld raken. Zelfs in een drukke omgeving of volle winkelstraat kunnen zij ontspannen en afschakelen. Waarschijnlijk door het vele mediteren.”
Op haar school – Isa Krebbers zit in 5 gymnasium – konden leerlingen een tijd terug kiezen voor een vak of bezigheid gedurende een half jaar. Dat kon meditatie zijn of het versterken van een vak .“Ik ben iemand die graag inhoudelijk bezig is en koos voor het laatste.”
Eerder volgde ze een meditatieles in de klas. Ze vond het lastig om dan nergens aan te denken. “Dat is juist het moeilijke eraan. Zeker als je weet dat je klasgenoten er ook mee bezig zijn.”
Relaxt
Maar ze is iemand die uit zichzelf makkelijk ontspant. Ook na een lange schooldag. “Als ik thuis ben, kom ik makkelijk tot rust.” Krebbers werkt daarnaast in een bistro. “Als alle gasten weg zijn, ga ik lekker poetsen. Dat vind ik relaxt.” Kent zij mensen die meditatie kunnen gebruiken? “Ik heb klasgenoten die erg stressen, bijvoorbeeld voor school. Die hebben er last van als het te druk is. Ik denk dan: maak een planning en stop daar alles in. Meditatie zou voor hen goed zijn.”
Wat Krebbers betreft zou het boeddhisme een grote rol mogen spelen op het wereldtoneel. Het zou volgens haar voor westerse politici goed zijn te mediteren en er te reflecteren of ze een goede beslissing hebben genomen. En om zich af te sluiten. “Politici stressen vast veel. Ze zouden het op zijn minst moeten proberen. Maar ik denk niet dat ze dat doen.”
Minder prikkels
Ze vindt de huidige politiek te rechts. “Die mag voor mij linkser. Ik vermoed trouwens dat boeddhisten links zijn. Zij hebben een heel andere kijk op de wereld dan westerse politici. Ze bekommeren zich meer om anderen en om de aarde. Om zaken als klimaat en onderwijs. Ze zouden er op school vast voor zorgen dat jongeren minder prikkels krijgen en het wat rustiger hebben.”
Met het boeddhisme is Krebbers niet bezig. Wel kan ze zich voorstellen dat, als ze ouder is, mindfulness wil proberen. “Wie weet dat ik dat ik daar ooit nog eens induik.” Ze vraagt zich wel af waarom boeddhisten – waarbij ze denkt aan kale mannen in jurken die in een tempel wonen – alles opgeven voor hun levensfilosofie. “Ik zou zelf nooit alles willen achterlaten. Dat lijkt me een hele opgave.”
(naschrift)
Krebbers werkt in een bistro waar we regelmatig komen.
Na de middelbare school wil ze geneeskunde studeren, vooral ook uit idealisme.
Zij is een charmant persoon, die stabiel en verstandig overkomt, en uit het gesprek blijkt dat ze dat ook is. Ook komt naar voren dat ze iemand is die zich ver houdt van bedwelmende middelen als sigaretten en drugs (een van de leefregels van het boeddhisme).
—