Dit jaar is de proteststem in maart neergeslagen bij de BBB en in november bij de PVV. Veel mensen met weinig inkomen en een praktische opleiding stemmen uit onvrede op deze partijen, zoals ze dat eerder deden op Pim Fortuyn en FvD. Misschien is de oorzaak de graaiflatie – het stiekem verhogen van de prijzen. Het aantal huishoudens dat moeite heeft met rond te komen is snel gestegen de laatste twee jaar tot 37 %. De noodkreet aan de politiek is doe er wat aan.
Verbetert rechts de bestaanszekerheid?
We gaan zien of het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB – dat er aan lijkt te komen – de bestaanszekerheid gaat verbeteren. Op punten als afschaffen eigen risico worden stappen gezet. Maar een stelselwijziging richting basisinkomen is onwaarschijnlijk.
Toch zou het goed zijn als Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en van der Plas een blik zouden werpen op deze peiling. Ook hun kiezers vinden basisinkomen een beter systeem dan het huidige stelsel.
Omtzigt heeft een pamflet van de Vereniging Basisinkomen persoonlijk overhandigd gekregen in Deventer. Zijn reactie was: Cijfers hoe dat te financieren? Leuk. In de VVD is ook een werkgroep basisinkomen actief. Van der Plas is voor het flink verlagen van de belastingen aan de onderkant en realiseert zich dat ze wel iets moet doen voor mensen zonder betaald werk die straks hun toeslagen kwijt raken. Het is moeilijk hoogte te krijgen wat Wilders echt wil op dit vlak.
Ook zullen we als Vereniging Basisinkomen de partijtop van GroenLinks-PvdA voorhouden dat maar liefst 72 % van hun kiezers basisinkomen ziet zitten en dat slechts 11 % daar tegen is. Een gouden kans voor de grootste oppositiepartij om zich te profileren.
Johan zegt
De toon was dit betoog klinkt in ieder geval goed. Ipv het gelijk afbranden van een eventueel nieuwe rechtse regering eerst maar afwachten wat ze er van gaan bakken (en wat is rechts en links eigenlijk nog tegenwoordig). Belangrijk is dat er echt naar de burgers wordt geluisterd.
Ik vind een basisinkomen best een interessante gedachte, maar ik zet mijn vraagtekens bij de financiering ervan (net als Omzight).
Iemand krijgt bijvoorbeeld 800 euro per maand van de overheid en levert daarvoor de huurtoeslag, zorgtoeslag, sociale uitkering, hypotheekrente enz in.
Dat gaat een enorme hoeveelheid geld kosten. Je bespaart daar in tegen heel veel geld aan ambtenaren, gebouwen enz,
Het gevolg is dat veel ambtenaren werkeloos zullen raken.
En wat te doen met mensen die niet kunnen werken? Ik ken mensen die een sociale dienstuitkering hebben (en geen wao uitkering krijgen) die niet in staat zijn om te werken.
Ook zal er groep zijn die lekker zal gaan lanterfanten. Lekker door Azie gaan reizen. Dat lukt voor 800 euro wel.
Het zal een enorme operatie worden om zo’n systeem op te zetten. We kunnen al 1 ding zeker weten. Zulke grote operaties in handen van de overheid mislukken meestal.
Het vereenvoudigen van het belastingstelsel lukt de overheid niet eens laat staan een basisinkomen invoeren.