Hij heet Damiaan Messing. Hij is van 1972 en hij heeft niet stil gezeten. Behaalde een masters in de politicologie en een bachelor religiewetenschappen. Cum laude. Was speechschrijver voor ministers en staatssecretarissen, docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en leidde een coachingsbureau voor academisch schrijven.
En nu heeft hij het roer dus omgegooid. Hij ‘doet’ -bijna geheel pro deo- een vredesinitiatief: de Walk of Wisdom. Hij is daar al geruime tijd mee bezig en het project is nog lang niet ‘af’, voor zover dat al mogelijk is. De eerste 136 kilometers zijn rond Nijmegen uitgezet. Maar de Walk zal straks als een hand de wereld omspannen. Een groeiende hand van vrede. ‘Hier worden gedurende drie jaar identiteit en basisrituelen van de Walk of Wisdom ontwikkeld, waarna de route geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners’ schrijft hij op de site van de Walk.
Ik ben geraakt door dit initiatief. Het is zowel visionair en gedurfd als weloverwogen en verankerd in verdieping en levende overtuiging. ‘Ik heb lang gezocht naar kennis om de wereld te verbeteren, tot ik besefte dat hoe je naar kennis kijkt veel belangrijker is. Je moet eerst bij jezelf naar binnen voordat je met kennis – of wat dan ook – iets zinnigs kunt doen’, schrijft Damiaan op zijn site. Hij gaat dus bij zichzelf naar binnen terwijl hij in dit proces tegelijkertijd het onderwerp van zijn bekommernis, de wereld, intensief betrekt. Een bodhisattvakrijger tot en met dus!
Met twee voeten op de grond, maar wel als pelgrim met een bedelnap. Een crowdfunding thermometer staat je op de site bemoedigend toe te glimmen. Als je op de Walk of Wisdom-site leest wat hij allemaal al voor elkaar gekregen heeft! Ongelooflijk. Niet alleen de route zelf en alle onvoorstelbare details die daarbij komen kijken, maar ook bijvoorbeeld een aangroeiend pelgrimsgetijdenboek Seizoenen van het Leven met ‘voorlopersbijdragen’ van o.a. Inez van Oord, Job Cohen, Jan Terlouw en Herman Wijffels.
En verder, als weer een losse greep uit de talrijke voorbeelden: het Pelgrimsicoon van het kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas dat elke pelgrim krijgt uitgereikt. Pelgrim is het icoon van de Walk of Wisdom en geldt als eigentijdse ´beschermheilige´ van de route. Zij verbeeldt dat alle mensen “zaailing zijn van Moeder Aarde” met ieder een eigen, unieke kiemkracht.
Volgens de kunstenaars zijn we op weg naar een nieuw wereldbewustzijn – een “Nieuwe Renaissance” – waarin de mens zich zelf niet langer apart zet van de natuur. Volgens de kunstenaars zijn alle mensen verbonden in het verlangen om te worden tot wie we in diepste wezen zijn. Dit maakt ons tot medescheppers van de werkelijkheid. Het icoon Pelgrim draagt deze gedachte van de kunstenaars uit en refereert aan hun project de unifying spiritual field of the world. Huub en Adelheid Kortekaas werken momenteel aan de realisatie van de Anima Mundi in Beuningen: een tempel die het geweten van de aarde symboliseert.
Ik word erg blij van deze dingen die allemaal voortkomen uit een diepe liefde voor het bestaan en de wezenlijke aard van de mens.
Met een aantal sanghagenoten gingen we daarom als vlamdragers voor de vrede een stukje van de route lopen. Voorafgegaan door een korte meditatie bij ons startpunt. Begraafplaats De Geest. Vlakbij het kleine Bartholomeuskerkje in Beek tegenover hotel ’t Spijker. Een mooie plek, een open afdak met natuurpalen uit het naburige bos. De burgemeester heeft de aftrap voor alle Vlamdragers gegeven. Volgens mij is er iets bijzonders aan het gebeuren. Aan het geboren worden.