Wat zou er gebeuren als alle Europese burgers een basisinkomen zouden hebben?
Genoeg om van te leven en te besteden ten behoeve van onze economie? In theorie belooft een Universeel Basisinkomen (UBI) vrijheid en veiligheid. De vereniging basisinkomen wilde weten wat er echt gebeurt als mensen een jaar lang een basisinkomen krijgen. Dus heeft zij een particulier initiatief opgezet, genaamd UBI4all. En op 16 juni is het eerste Europese UBI verloot.
Bijna zestienduizend mensen uit de hele Europese Unie, onder wie minstens 404 Nederlandse burgers, namen deel aan de eerste UBI-loterij. Er waren de meeste Grieken (4090), maar gezien de bevolking waren de meest actieve deelnemers Letten, dat waren er slechts een paar honderd minder dan de Grieken.
De winnares – Lucie uit Frankrijk (filmpje)– krijgt onvoorwaardelijk 800 euro per maand. Vanaf juli, voor een jaar. Zij was onvoorbereid te zien in de live uitzending van de trekking. Het was bij de 800 trekkingen in Duitsland bij Mein-Grundheinkommen nog nooit voorgekomen dat een winner live te zien was!
Het UBI is onafhankelijk gefinancierd, via crowdfunding. Bijna 500 Europese burgers doneerden om de eerste Pan-Europese UBI te financieren en bewijzen aan Europese overheden de waarde en de impact van de UBI. Meer dan 16.000 mensen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan de loterij en de UBI te ontvangen. Aanmelden kan nog steeds via https://ubi4all.eu/nl
Wil je weten wanneer de volgende trekking is, abonneer je dan op het UB4ALL youtubeknaal en klik ook op het klokje om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.
Afbeelding: Deelnemers aan de video-uitzending van de UBI4ALL-loterij. Onder andere de eerste winnaars van de Duitse Mein Grundeinkommen-loterijen deelden hun ervaringen (in de middelste rij rechts en in de onderste rij links). UBI4ALL is geïnspireerd door een Duits project.
In het kader van de 14e week Week van het Basisinkomen en de jaarlijkse Basic Income March wordt er op zaterdagochtend 25 september in Amsterdam een optocht voor het basisinkomen gehouden en zaterdagmiddag een symposium over basisinkomen in de Keizersgrachtkerk.
Voor de derde keer gaat de basisinkomenbeweging wereldwijd de straat op. Dat was ook het geval in oktober 2019 en september 2020. In de middag organiseert de vereniging een symposium over basisinkomen. Verschillende auteurs van recente boeken over basisinkomen komen aan het woord: de jongeman Koen Bruning met zijn boek Samen Rijk, Ton Rijkers Red de aarde, red de mens, begin in Nederland en Gerard Sangers ( 10 jaar in de bijstand) Met dank, door MIJNOVERHEID bij de voedselbank. Plaats: Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, Amsterdam.