Deze week keek ik op tv naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en zakenman Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Met name hun lichaamstaal vond ik interessant, niet zozeer wat ze zeiden. Voorlopig zijn dat maar woorden, voor je het weet maken ze elkaar weer uit voor rotte vis.
Ineens vielen me de bewegingen op die Trump maakt met zijn armen. Hij gedraagt zich als een verhevene door met een arm een lichte wenk te geven om een ander in beweging te krijgen, voor te laten gaan. Hij deed dat met de president van Singapore en nu ook met dictator Kim Jong-un. Trump doet dat niet uit beleefdheid, maar om de rangorde aan te geven. Hij waant zich als narcist onaantastbaar en vanuit die positie dicteert hij anderen. Hij is nooit een gast maar ook geen gastheer. In Trump we trust.
In het boeddhisme geldt: niet nemen wat je niet gegeven wordt. Spullen en gedachten. Trump denkt te mogen nemen wat hem niet gegeven wordt. Hij neemt posities aan en noemt de Noord-Koreaanse dictator een dapper mens, de Japanse premier Abe- die boos op hem is vanwege de door Trump afgekondigde nieuwe invoerrechten, en de Chinese president Xi Jinping, idem dito zijn vrienden. De bevolking van Singapore goede mensen, hij neemt die kwalificaties zonder dat ze hem gegeven zijn. De gedachten van een idioot. Een gevaar voor de mensheid en de beschaving.
Toen hij Kim Jong-un voor de wereldcamera’s een hand gaf trok Trump de dictator in een ijzeren greep naar zich toe. Dat gebaar zegt meer dan duizend woorden en een a-4 tje met wat afspraken. Je bent van mij, was de fysieke boodschap. Maar van wie is Trump? Van het volk? Van zichzelf? Is hij een loner en uiteindelijk een loser? Trump is het schoolvoorbeeld van veranderlijkheid, zoals ook het boeddhisme schetst. Hij is nooit dezelfde, misschien wel zichzelf in al die stadia. Kwaadaardig in zijn woordkeus, onvoorspelbaar in zijn gedrag.
Een paar dingen vielen me op. De dictator, die tienduizenden doden op zijn geweten heeft, werd niet gearresteerd vanwege het schenden van mensenrechten. Vrijwel direct na de ontmoeting vloog hij terug naar Noord-Korea waar tijdens zijn afwezigheid geen staatsgreep is gepleegd.
Vrijwel direct na de ontmoeting vloog Trump terug naar de VS waar FBI en andere diensten bezig zijn eventuele misdragingen van hem en zijn familie te onderzoeken. Waar vrouwen klagen over seksueel wangedrag door deze man. Een president die het opneemt voor neo-nazi’s, die journalisten- de hoeders van het vrije woord en democratie, als varkens beschouwt. Een man die zijn vrienden in Europa, Japan en Canada zijn huis uit jaagt.
Een man -Trump first- die neemt wat hem niet toekomt.
Moedig voorwaarts!