Uit onderzoek van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) en stichting Wakker Dier is gebleken dat de Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren. In hun verpakking met ‘Veluwse scharrelkwarteleieren’ blijken eieren uit Franse legbatterijen te zitten. Wakker Dier dringt er bij minister Carola Schouten van landbouw op aan om eicodes voor kwarteleieren te verplichten. Een verplichte eicode maakt het fraudeurs een stuk moeilijker.
Stichting Wakker Dier kocht op verschillende data in december 2017 bij zes vestigingen van supermarktketen Jumbo in totaal tien verpakkingen kwarteleieren van eiergroothandel Eicom. Deze zijn getest door het Duitse laboratorium Agroisolab. Geen enkel ei bleek afkomstig uit Nederland. Eicom heeft aan de Keuringsdienst van Waarde toegegeven eieren uit Frankrijk te hebben gehaald. Deze eieren komen uit legbatterijen. Jumbo heeft inmiddels aangegeven geen kwarteleieren meer van Eicom af te nemen.
Legbatterijen
In de Europese Unie worden ongeveer 140 miljoen kwartels gehouden voor hun eieren of vlees. Hoewel legbatterijen voor kippen verboden zijn, zijn ze voor kwartels nog steeds toegestaan. Een legbatterij is een stapeling kooien, vaak elk van anderhalve vierkante meter, waar veertig tot zestig kwartels in worden gehouden. Naar schatting wordt 90 procent van de ‘leg-kwartels’ in Europa in legbatterijen gehouden.
Kwarteleitjes hebben in tegenstelling tot kippeneieren geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit afgeleid kan worden. Dat zorgt ervoor dat het kwartelei gevoelig is voor fraude. De herkomst van eieren kan aangetoond worden door middel van een isotopentest. Isotopen zijn variaties van chemische elementen die terug te vinden zijn in grondwater. Kwartels drinken water en als gevolg daarvan zijn deze variaties ook terug te vinden in hun eieren. Elk regio of land heeft zijn eigen handtekening: de verhouding waarin verschillende isotopen voorkomen is in Nederland anders dan in Frankrijk.