Zijn Nederlanders klimaatkonijnen of juist klimaatoptimisten? Om dat op 2 februari 2018 te kunnen melden, peilt Warmetruiendag de klimaatstemming van Nederland. Als voorproefje staat de Klimaat Zelftest vandaag al op de website warmetruiendag.nl
De kernvraag waar het onderzoek op 2 februari om draait: laten mensen klimaatverandering op hun beloop of kiezen ze er bewust voor om klimaatverandering tegen te gaan? In samenwerking met I&O Research worden de resultaten deze maand verder uitgewerkt.
De online Klimaat Zelftest is een korte versie van het grotere, lopende onderzoek. Wie twaalf vragen invult, weet meteen: ik ben een klimaatkonijn, klimaatoptimist of klimaatbaas. Bij de uitslagen horen passende tips en weetjes. Zo kan iedereen – konijn, optimist én baas – zelf flinke klimaatstappen zetten.
12de Warmetruiendag: samen energie besparen
Op 2 februari wordt de twaalfde Warmetruiendag gevierd. Dat kan door warme truien en vesten aan te doen en de kachel een paar graden lager te draaien. Warmetruiendag is al jaren de meest populaire en grootste energiebesparingsactie van het land en een erg makkelijke, die vrijwel iedereen zó uit de kast kan trekken. Elke graad omlaag, bespaart 6 procent energie en uitstoot. Als heel Nederland op Warmetruiendag een trui draagt en een graadje minder warm stookt, zou dat 3,3 miljoen kubieke meter gas besparen.
Al veel universiteiten, bedrijven, scholen en gemeenten hebben naar aanleiding van Warmetruiendag de verwarming structureel lager gezet.