Zojuist heeft Greenpeace het iconische standbeeld van Ingenieur Cornelis Lely op de Afsluitdijk in een oranje zwemvest gehuld. Nu de formatieonderhandelingen weer beginnen, benadrukt Greenpeace met deze symbolische actie dat alleen een stevig klimaatbeleid het “tij nog kan keren.”
In het klimaatakkoord van Parijs hebben wereldleiders besloten de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1.5 graden Celsius.
Faiza Oulahsen; campagneleider Klimaat & Energie, “Als het nieuwe kabinet de doelstellingen van Parijs wil halen, moet er nu ingezet worden op meerdere routes. Niet kiezen kolencentrales sluiten óf elektrisch rijden, maar allebei. Niet kiezen huizen isoleren óf zonnepanelen op het dak, maar allebei. Alleen dan houden we de CO2-uitstoot binnen de perken en kunnen we de temperatuurstijging nog beperken tot 1.5 graden Celsius. En houden we droge voeten.”
Meer dan de helft van Nederland is gevoelig voor overstromingen. Deels omdat Nederland onder de zeespiegel ligt, maar ook omdat rivieren bij hevige regenval al het water niet kunnen verwerken. Nederland is al eeuwen bekend met dit probleem.
Ir. Lely bedacht het eerste concept voor de Afsluitdijk al in 1891, maar deze plannen werden pas concreet na de Zuiderzeevloed in 1916. Door deze stormvloed braken de dijken en kwamen grote delen van Noord-Holland, Friesland en de Gelderse Vallei onder water te staan.
Door deze watersnood werd pijnlijk duidelijk dat we in Nederland innovatief en oplossingsgericht bezig moeten zijn. Met de stijgende zeespiegel door klimaatverandering, moet Nederland alles op alles zetten om droge voeten te houden.