Chinese en Tibetaanse mensenrechtenadvocaten- en activisten praten deze week in Washington over geheime dwangarbeiderskampen in Tibet, waar door veiligheidsdiensten gearresteerde ‘dissidenten’ worden opgesloten. De Chinese autoriteiten in Tibet hebben tot nu toe het bestaan van deze kampen geheim gehouden. In de gevangenisadministratie komen ze als gewone gevangenissen voor.
Het systeem heet lagoai en bestaat al sinds de vroege jaren 50. De dwangarbeiderskampen staan op dit moment in de speciale belangstelling van mensenrechtorganisaties, na een golf van arrestaties door de Chinese veiligheidsdiensten in Tibet. Na een serie zelfverbrandingen in het zuidwesten van Tibet en Lhasa, volgens onbevestigde berichten zijn dat er sinds 2010 al meer dan 38, en de daardoor ontstane onrust en verzet onder de Tibetaanse bevolking, zou de politie de afgelopen week al meer dan 600 arrestaties verricht hebben. Onbekend is wat er met deze mensen is gebeurd en of ze juridische bijstand krijgen. Volgens Harry Wu, directeur van de Lagoai Research Foundation, die zelf 19 jaar in zo’n kamp doorbracht, is het lagoaisysteem vrij onbekend, maar is het een veel gebruikte vorm van onderdrukking. Wu zegt dat het twee functies heeft: hersenspoeling en gedwongen arbeid. Hij hoopt dat door het bekend worden van deze vorm van gevangenhouding in Tibet, steeds meer mensen en landen in verzet komen tegen de schendingen van de mensenrechten in China en Tibet.
China publiceert geen cijfers over de gevangenispopulatie, maar naar schatting zitten ruim een miljoen mensen in China en Tibet achter de tralies. Bhucung Tsering, vice-president speciale programma’s van de International Campaign for Tibet, gelooft dat het bekend maken van deze misstanden in Tibet meer inzicht zal geven in de onderdrukkingsmethodes van de Chinese bezetters van Tibet. China beschouwt Tibet als een eigen provincie.
bron: bnn
Dolma zegt
ZEr was niet lang geleden een oude tibetaanse man, monnik, die over d ebergen klom na jaren mishandeld geweest te zijn door de chinezen in die strafkampen. Ik noem hem mijn vriend. Ik heb hem bij de Kagyupa in brussel gezien in 2001. Nooit zal ik die man zijn uitstraling vergeten. Hij gaf zijn initiatie welke hij al die jaren beoefend had. Zoek het maar op!