Vrouwen zijn bij de inhuldiging van een nieuwe tempelzaal van het Laotiaanse boeddhistische klooster Wat Thammarattanaram, in Broussard (Louisiana, USA) van harte welkom, maar ze mogen geen monniken aanraken. Tempelpersoneel zal dat verhinderen.
In Laos, maar ook in Thailand en andere Aziatische landen, is het monniken (bhikkus) niet toegestaan een vrouw aan te raken. Vrouwelijke kloosterbewoners mogen ook geen mannen aanraken. Deze interpretatie van de regels is strenger dan de vinaya, de oorspronkelijke orderegels waaraan monniken en nonnen onderhevig zijn. Daarin is een regel opgenomen dat een bhikkhu geen vrouw mag aanraken als hij gemotiveerd is door lust. Is er toch fysiek contact tussen een monnik en een vrouw, dan moet de monnik zich onderwerpen aan reinigingsrituelen (abatt).
Volgens de orthodoxe Laotiaanse orderegels mag een vrouw ook niet rechtstreeks iets overhandigen aan een monnik. Dat gebeurt via een man, of de vrouw legt de gift op de grond, waarna de monnik deze op kan rapen. In het openbaar vervoer in Laos is het aan te bevelen om als vrouw niet naast een monnik te gaan zitten, maar een mannelijke metgezel, mits aanwezig, als ‘scheidingswand’ te laten fungeren. In kloosters geldt de algemene regel dat bezoekers niet boven monniken mogen uitsteken. Gaan zitten is dan een hoffelijk gebaar.
In veel traditionele boeddhistische landen is het vrouwen niet toegestaan om volwaardig non te worden. Ze kunnen wel novice of een permanente kloosterbewoonster worden. Steeds meer vrouwelijke boeddhisten uit verschillende tradities komen daartegen in verzet en willen dezelfde rechten als monniken.
Een week lang, vanaf 4 juli, zijn er festiviteiten in en rond de tempel in Broussard. Uit alle delen van de VS maar ook daarbuiten worden Laotiaanse monniken en pelgrims verwacht. Drie jaar lang is er door monniken en handwerklieden uit de plaatselijke bevolking gewerkt aan de nieuwe tempelzaal, in het Laotiaans boeddhisme ‘sim’ genoemd. Het is de belangrijkste plaats in het tempelcomplex. De zaal is gesierd met handgeschilderde afbeeldingen uit het leven van de Boeddha. Uit Thailand is een marmeren Boeddhabeeld geïmporteerd.
Belangstellenden wordt verzocht zich respectvol te kleden, door bijvoorbeeld geen korte broeken te dragen. Na de feesten wordt de tempel weer in gebruik genomen door de monniken, voor studie en verdieping.