Alle materie die we kennen – sterren, planeten, gas, stof en zelfs exotische objecten zoals zwarte gaten – kan slechts zo’n 20 procent van de massa in het heelal verklaren. De overige 80 procent bestaat uit een onbekend en onzichtbaar goedje dat ‘donkere materie’ wordt genoemd. We kunnen donkere materie niet waarnemen met onze telescopen, maar weten dat het er is omdat het via de zwaartekracht het gedrag van de bekende, zichtbare materie beïnvloedt.
In De klopjacht op donkere materie beschrijft wetenschapsjournalist Dorine Schenk hoe natuurkundigen zoeken naar de aard van deze mysterieuze substantie. Bestaat donkere materie uit elementaire deeltjes die we nog niet kennen? Of bestaat het misschien helemaal niet en lijkt er enkel massa te ontbreken omdat onze wetten van de zwaartekracht niet kloppen?
Dorine Schenk is wetenschapsjournalist en schrijft voor onder andere NRC, New Scientist en Het Parool. Ze studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, met astrodeeltjesfysica als afstudeerrichting. In 2022 verscheen haar debuut Spookdeeltjes in de serie Pocket Science.