Wetenschappers en academici van Scientist Rebellion sluiten zich maandag 4 december bij activisten van Kappen met Kolen aan om infrastructuur voor fossiele brandstoffen te blokkeren. Deze actie vindt plaats tijdens de 28ste wereldwijde VN-klimaatconferentie (COP28), die wordt voorgezeten door de CEO van een oliemaatschappij. In plaats van te werken aan een snelle uitfasering van fossiele brandstoffen, wat volgens de actievoerders nodig is om een verder escalerende klimaatcrisis te voorkomen, wilt de voorzitter COP28 gebruiken als platform om oliedeals veilig te stellen.
Deze actie volgt op een brief, ondertekend door meer dan 1300 wetenschappers, waaronder meer dan 30 auteurs van het IPCC, waarin het publiek wordt opgeroepen tot collectieve klimaatactie.
In de brief staat dat:
- ‘Geen enkel land onderneemt actie in lijn met een traject van 1,5°C, de temperatuurlimiet zoals beoogd in het Akkoord van Parijs. Sommige van ’s werelds rijkste landen met de meeste uitstoot gaan door met het goedkeuren van nieuwe olie- en gasvelden, het subsidiëren van fossiele brandstoffen met triljoenen dollars per jaar en het toepassen van destructieve landbouwpraktijken. Deze landen, die het meest hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, handelen alsof ze nog tientallen jaren hebben om te decarboniseren, terwijl arme landen zwaar getroffen worden zonder passende compensatie of hulp.’
Een oproep aan het publiek:
- ‘We hebben jullie nodig. Waar je ook bent, word een klimaatverdediger of -activist. […] Als we een leefbare toekomst willen creëren, moet klimaatactie niet meer iets zijn dat anderen doen, maar iets dat we allemaal doen.’
‘30 jaar geleden beloofden vrijwel alle landen een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Na 27 wereldwijde VN-klimaatconferenties later ligt is de koolstofuitstoot nu 60% hoger dan in 1992, met verwoestende gevolgen. Onze politieke leiders laten ons op catastrofale wijze in de steek’, zegt Dr. Marthe Wens, Assistant Professor in Water en Klimaatrisico aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
‘Niemand komt ons redden. Geen magische technologie, geen politieke partij. Als we een leefbare toekomst veilig willen stellen, moeten we ons inzetten voor collectieve klimaatactie en zelf veranderingen doorvoeren’, zegt Dr. Paul Raekstad, Assistant Professor Politieke Theorie aan de Universiteit van Amsterdam.