De overblijfselen van een boeddhistisch klooster in het district Guntur in India, die dateren uit de zogenoemde pre-Sathavahana (Maurya) periode, in de volksmond meer bekend als Bhairavakonda, zullen naar verwachting een beschermd monument worden. Het State Museums and Archaeology heeft daartoe een verzoek bij de regering van de deelstaat ingediend.
Na de ontdekking onlangs van verschillende overblijfselen in en rond een heuvel in het gebied, met resten van een boeddhistische bewoning van mogelijk duizend en meer jaar terug, wil het museum er een beschermd monument van maken. Die mogelijkheid wordt geschapen door een wet uit 1960, speciaal gericht op de bescherming van oude en historische monumenten en archeologische vindplaatsen.
‘Er zijn aanwijzingen dat het dorp Vaikuntapuram eens een bloeiend bedevaart- en handelscentrum was’, zegt Chitti Babu, de directeur van het museum. Volgens hem is het van grote historische en culturele betekenis, onder meer door de aanwezigheid van een grottempel die gewijd is aan de Boeddha Venkateswara, synoniem voor de historische Boeddha. Een team van archeologen kwam de tempel op het spoor na de ontdekking van een beschadigd boeddhabeeld in de houding van een gyana mudra. Er zijn ook stenen bedden gevonden die waarschijnlijk bedoeld waren als rustplaats voor vermoeide monniken. Het zijn indicaties dat er een in een stenen heuvelwand uitgehakte grot heeft bestaan.
Aan de zuidelijke kant van de heuveltje ontdekte het team fragmenten van een aardenwerken pot, met inscripties die aangeven dat de tempelgrot is gebouwd tijdens het regime van Raja Vasireddy Venkatadri Naidu. De dagoba (stoepa) werd later gebouwd en het dak van de grot werd gepleisterd met kiezels en limemortel. Het complex bestaat uit twee grotten, een gesloten grot en een bedekt met bedekt met zand met aardewerk in zwart en rood.
Bron BBD.