Iris de Graaf, NOS-correspondent in Rusland, is in het KRO-NCRV programma De taalstaat op NPO Radio 1 uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2022. Deze jaarlijkse onderscheiding gaat naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in zijn of haar taalgebruik.
Iris de Graaf was dit jaar alomtegenwoordig in de Nederlandse huiskamers om vanuit Moskou verslag te doen van wat de oorlog in Oekraïne betekent voor gewone Russen en welke belangen het Kremlin denkt te dienen met het binnenvallen van een buurland. Dat doet ze niet alleen onverschrokken, maar ook altijd in een heldere taal. Ze weet in een paar minuten een complex onderwerp begrijpelijk te maken voor iedereen.
Het panel van KRO-NCRV’s De taalstaat prijst haar gebruik van toegankelijke woorden. “Haar taalgebruik is rijk, maar niet overvol. Haar tekst toont betrokkenheid, maar haar woorden stelt ze neutraal. Juist in tijden van crisis en oorlog heeft taal een belangrijke rol in de media. Ik vind dat Iris de Graaf die op excellente wijze heeft ingezet”, stelt één van de panelleden. “Iris de Graaf spreekt niet alleen duidelijk maar valt extra op door de kleur in haar stem en verhalen. Het is aangenaam om naar haar te luisteren doordat ze zowel vloeiend als rustig spreekt en een levendige vertelstem heeft. Ze maakt zwaar nieuws lichter en menselijk. Je hoort haar betrokkenheid bij het Russische nieuws terug in wat ze vertelt, maar zonder dat het té persoonlijk wordt: ze blijft als journalist objectief en genuanceerd”, constateert een ander panellid.
De titel Taalstaatmeester werd dit jaar voor de zesde keer toegekend door het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits, De onderscheiding ging eerder naar Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge, Mark Rutte en Roxane van Iperen. De redactie van De taalstaat nomineerde dit jaar drie kandidaten. Naast De Graaf werden Caroline van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, en staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid voorgedragen. Een panel van vertegenwoordigers uit de wereld van de taal, waaronder schrijvers, journalisten en wetenschappers, stelde de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria waren onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn en enthousiasme.