Marianne Thieme is politiek leider en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Ze studeerde rechten, is getrouwd en heeft twee dochters en vindt haar spirituele inspiratie bij de christelijke Zevendedagsadventisten. In 2012 werd ze door het feministische maandblad Opzij uitgeroepen tot een van de honderd machtigste vrouwen van Nederland.
De boeddhistische radio besteedt komende nacht in De Nachtgast aandacht aan deze politica. Marianne Thieme studeerde van 1991 tot 1992 aan de Sorbonne in Parijs. Vanaf 1992 studeerde ze aan de Erasmus Universiteit Nederlands recht met als specialisatie bestuursrecht. Ze werd toen ook vegetariër. Haar motivatie om rechten te gaan studeren was haar interesse in de ‘rechten van dieren’. Thieme studeerde in 1997 af. Tussen 2001 en 2004 was ze beleidsmedewerker bij de stichting Bont voor Dieren waarna ze tot september 2006 directeur was van de Stichting Wakker Dier.
Op 28 oktober 2002 richtte ze samen met andere dierenbeschermers de Partij voor de Dieren op. In februari 2004 werd zij door de partij voorgedragen als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, maar de partij haalde niet genoeg stemmen voor een zetel. In november 2006 lukte het haar wel om in de Kamer te komen. Ze haalde met haar partij twee zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 behaalde de Partij voor de Dieren opnieuw 2 zetels.
In mei 2004 verscheen Thiemes boek De eeuw van het dier bij Uitgeverij Houtekiet. In dit boek staan de rechten van het dier centraal. Het boek bevat autobiografische elementen, en telt verder bijdragen van Maarten ’t Hart, Rudy Kousbroek, Paul Cliteur en anderen.
In maart 2009 bracht Thieme haar essay Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen uit. Het essay geeft redenen aan om minder tot geen vlees te eten. Ze betoogt dat alle levensbeschouwingen, waaronder christendom, islam, boeddhisme, hindoeïsme en humanisme, kunnen inspireren tot het respecteren van de rechten van dieren.
In 2013 verscheen de essaybundel MÉÉR!, waarvoor Marianne Thieme de inleiding en de conclusie schreef.
Afgelopen maart bracht Thieme de klimaatfilm One single planet uit. Eerder verschenen Sea the truth (2011) en Meat the truth (2007).
Marlous Lazal praat met Marianne Thieme over onder meer compassie in onze samenleving, de inspiratie van Ghandi en haar drive om mensen aan te sporen een duurzame samenleving te realiseren.