Boeddhist, beeldend kunstenaar en befaamd kok Leen Kaldenberg(Gorinchem 1957), woont en werkt in Leermens (Groningen). Volgde zijn opleiding in 1990/1995 aan de Academie voor Beeldende Kunst Minerva Groningen.
Leen Kaldenberg toont warme belangstelling voor het vlakke, open Noord-Nederlandse landschap. Zijn impressionisme kenmerkt zich door met minimale middelen de karakteristieken van dit landschap te grijpen, het specifieke dat in Groningen en Friesland altijd de aanwezigheid van de Waddenzee doet vermoeden. Hij vat die effecten van zilte luchten en gezeefde lichten vaak samen in breed getrokken strepen. De matheid en fijnstoffelijkheid van de temperaverf waar hij mee werkt buit hij daarbij ten volle uit.
In de wat lijzige penseelstreken en ijle kleurstelling liggen sentimenten besloten die alles te maken hebben met Kaldenberg’s beleving van land licht en lucht maar vooral ook van zijn eigen kwetsbaarheid. In dit opzicht zijn de landschappen ook ontroerende zelfportretten.
(Tekstbron: land licht en lucht, Han Steenbruggen, directeur-conservator Museum Belvédère Heerenveen.)
Vanaf 2004 is Leen student (dzogchen)van Sogyal Rinpoche, Tibetaans boeddhistische leraar (Nyingma) verbonden aan Rigpa.
Leen Kaldenberg was in het voorjaar van 2014 de eerste deelnemer aan het project Boeddha in de Linie in een bunkergebied langs de rivier de Lek. Twee weken lang verbleef hij in relatieve afzondering in een atelier ter plekke en woonde en sliep in een bomvrije bunker. Boeddha in de Linie werd verzorgd door Elisabeth ter Borg, Agnes Sommer en Joop Ha Hoek.
Leen: ‘Mijn intentie is om de tijd binnen het project Boeddha in de Linie te benutten om te ‘resetten’ en los te komen van ‘projecties’ en zo de bron en helderheid te ervaren die me als beoefenaar, mens en landschapschilder vormt. Het is zo voor mij een uniek project om de dharma zo continu als mogelijk te ervaren tijdens het bestuderen van de dynamiek van dit rivierlandschap… Hoe verhoudt kijken en zien zich in deze stroom van veranderingen ? is er verdieping en is deze verdieping zichtbaar? Welke obstakels komen aan de oppervlakte in dit proces van versmelten ?’