Jan Deckers werd onlangs geordineerd in de Triratna Orde en kreeg de naam Dhammavedin: ‘hij die enthousiast is over de Dharma’. Mahamati uit Engeland leidde de publieke ceremonie in Metta VIhara en eerder was Dhammavedin privé geordineerd in Padmaloka door Dhammaketu. In Gent zijn er nu zes ordeleden.
Begin september kwamen in het centrum tien vertegenwoordigers van evenveel boeddhistische groepen uit Gent bijeen om elkaar beter te leren kennen. Na deze eerste boeiende kennismaking waar de deelnemers in het algemeen vertelden over hun beoefeningen en tradities waartoe ze behoren, komen ze in november opnieuw samen om de kennismaking verder te verdiepen.
De Stichting Metta Vihara organiseert retraites voor de Triratna Boeddhistische Beweging in Nederland en België. Het gelijknamig retraitecentrum in Zeeuws-Vlaanderen is ook te huur voor groepen buiten de Triratna-beweging. Metta Vihara maakt deel uit van de Triratna boeddhistische beweging, een internationale organisatie die over de hele wereld verspreid zit: van Ameland tot Gent, van Berlijn tot Parijs, in Canada, India, Australië. De doelstelling is om de visie van de Boeddha te vertalen en toe te passen in het leven van alledag, anno 2014. Want het leven van nu ziet er wel heel anders uit dan in de tijd van de Boeddha, zo’n 2500 jaar geleden.
De Triratna Boeddhistische Beweging (voormalige Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde, VWBO) is in 1967 in Engeland opgericht door Sangharakshita (Dennis Lingwood). Hij kwam negatief in het nieuws na beschuldigingen van seksueel misbruik met leerlingen.
Hij verbleef meer dan 20 jaar in India, waar hij intensief het boeddhisme heeft beoefend onder leiding van leraren uit diverse tradities. Daarnaast is hij bijzonder erudiet op de gebieden van de westerse filosofie, de vergelijkende godsdienstwetenschappen, kunst en literatuur. Een belangrijk kenmerk van zijn erfgoed is het onderzoeken van de aspecten van de westerse cultuur die behulpzaam kunnen zijn bij de beoefening van het boeddhisme in onze huidige samenleving.
Sangharakshita had geen vooropgezet idee over een nieuwe boeddhistische beweging maar hij had wel de principes helder voor ogen. Hij wilde geen organisatie of club maar een Orde. Lid worden van de Orde wordt bepaald door het aangaan van een engagement, niet door intellectuele kennis van het boeddhisme of het betalen van een lidmaatschap. De Triratna Boeddhistische Orde is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde spirituele gemeenschap van ongeveer 1800 Ordeleden. Naast de Ordeleden zijn vele duizenden geëngageerde vrienden en belangstellenden actief in de beweging.
De Triratna Boeddhistische Beweging is de naam van de activiteiten, organisaties en boeddhistische centra die door de Ordeleden in het leven geroepen zijn om de Dharma, de leer van de Boeddha, te verspreiden.
In de Lage Landen heeft de Triratna Boeddhistische Beweging stadscentra in Amsterdam, Arnhem en Gent en meditatiegroepen in Groningen, Ameland en Brussel.
Bron Triratna Gent.