Thích Minh Tuệ (43), de Vietnamese man, werd een internethit toen influencers zijn pelgrimstocht op blote voeten begonnen te documenteren via de sociale media van Vietnam en die dit jaar een internetsensatie werd, is begonnen aan een pelgrimstocht naar India en arriveerde donderdag in Laos.
Supporters begeleidden Thich Minh Tue, die officieel geen monnik is, en een aantal andere onofficiële monniken naar de Bo Y internationale grensovergang tussen Vietnam en Laos. Het plan om naar India te reizen werd eind november onthuld in een brief van een bedrijf dat eigendom is van Tue’s broer.
Aansluiten
Tue’s vertrek uit Vietnam komt ongeveer zes maanden nadat de autoriteiten zijn groep uit elkaar dreven toen ze op pelgrimstocht waren in de provincie Thua Thien Hue in Centraal Vietnam. Het was de vierde keer dat hij door Vietnam liep, maar de eerste keer dat mensen hem opmerkten. Naarmate hij populairder werd op sociale media, kwamen supporters massaal naar buiten om hem succes te wensen als hij hun steden binnenwandelde en anderen besloten zich bij hem aan te sluiten terwijl hij van plaats naar plaats liep. Nadat ze hem hadden tegengehouden, kondigde het regeringscomité voor religieuze zaken op zijn website aan dat hij ‘vrijwillig met pensioen was gegaan’. Maar Tue dook vorige maand weer op in zijn geboortestad Gia Lai en trok veel volgers en YouTube-vloggers aan.
Verloedering
Tue werd populair omdat hij oprechter leek dan monniken die erkend worden in het door de staat gesteunde boeddhistische systeem in Vietnam, waardoor hun morele verloedering aan het licht kwam. Een bron zegt dat het onderdeel zou kunnen zijn van een strategie om hem in eigen land uit het zicht te houden, terwijl het tegelijkertijd internationaal een goede optiek is om Tue te laten vertrekken.
Tue toestaan om naar India te vertrekken is een win-winsituatie, aldus de boeddhistische geleerde Nguyen Thanh Huy uit de kuststad Nha Trang. Het ‘verlicht de uitdagingen bij het waarborgen van de veiligheid en vermindert de maatschappelijke druk die voortkomt uit golven van publieke opinie.’