Vroeger zei je tegen iemand als je begreep wat hij zei en je het (niet altijd) met hem of haar eens was: ‘Ik begrijp wat je zegt’. Tegenwoordig hoor je steeds meer: ‘Ik hoor je’. Dat is overgewaaid uit de VS. I hear you.’ Dat betekent niet dat de ontvanger in het gesprek niet doof maar horend is, maar dat het gesprokene hem/haar bereikt. In Vlaanderen, waar ik een tijd woonde, zeggen ze: ‘Ik versta je’ en dat vind ik eigenlijk nog mooier. ‘Ik versta je’. Drie woorden waarin je toont dat je aandacht hebt voor een ander. Die ander verstaat, je niet alleen luistert maar ook begrijpt.
Moedig voorwaarts!
BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.
Michel Ball zegt
I copy !
Jacob van Keulen zegt
Een opsteker.De Vlamingen hebben sowieso een veel mooiere en warmere taal en manier van spreken.Kijk graag naar de Belgische zender. Veel relaxter ook zonder al die reclame.